Youtubesta Slashin rinnalle televisioon

Suomalaisbändi Stam1nan muusikot tuijottavat kannettavan tietokoneen ruutua. Yhtye on nousemassa pian Tallinnan Linnahallin lavalle kolmen tuhannen ihmisen eteen, mutta oma esiintyminen ei ole tällä hetkellä päällimmäisenä mielessä. Ei, kaverit tuijottavat ruutua - ja nauravat katketakseen.

- Oletko nähnyt näitä videoita, Stam1nan laulajakitaristi Antti Hyyrynen vinkkaa.

- Suomalainen kitaristi on laittanut Youtubeen pätkiä Iron Maidenin, Carlos Santanan ja monen muun taltioinneista. Hän on kuitenkin korvannut ääniraidan omalla, tahallisen tökeröllä soitolla. Aivan mielettömän hauskan kuuloista.

Hyyrynen ei lupaile liikoja. Tamperelainen Santeri Ojala, 32, on uudistanut Eddie Van Halenin, Angus Youngin ja muiden tunnettujen muusikoiden soolot tarkasti ajastetulla vingutuksella.

Sana on levinnyt, sillä St. Sanders -nimellä videoita Youtubeen lataavan tamperelaisen teoksia on katsottu ahkerasti. Esimerkiksi Eric Claptonin tähdittämä pätkä on katsottu yli 850 000 kertaa.

Tappouhkauksia Metallica-faneilta

Eletään perjantaita tammikuun puolivälissä. Pipopäinen Ojala kävelee alkuillasta tamperelaiseen kahvilaan. Penkeillä istuskelee monia muitakin työviikon uuvuttamia, mutta yksikään kanssakahvittelija ei vilkaise Ojalaa "mistä minä tiedä tuon kaverin" -ilmeellä.

Muutaman kuukauden kuluttua tilanne saattaa olla toisenlainen, sillä suomalaisten televisiokanavien kiinnostuminen lienee vain ajan kysymys.

- On aivan sama, mitä jossakin Amerikassa tapahtuu. Suomessa olisi kuitenkin mukava pitää aika matalaa profiilia.

Niin, Amerikka. Tammikuun alkupuolella Ojala vieraili Los Angelesissa kuuluisan Jimmy Kimmel Live! -keskusteluohjelman vieraana. Santeri esitteli ohjelmassa soittotaitojaan Guns N' Roses -kitaristi Slashin kanssa.

- Jimmy fanittaa tekemiäni videoitani. Hän sitten soitti eräänä yönä ja kertoi, että "tämä tulee vähän nopeasti, mutta Slash on lupautunut seuraavan ohjelman vieraaksi, pääsisitkö sinäkin paikalle".

Muutaman päivän päästä olin jo matkalla kohti Los Angelesia. Slash ei ilmeisestikään käytä tällä hetkellä mitään aineita ja mies vaikutti vähän poissaolevalta. Mutta olihan se hienoa tavata tuollainen legenda.

Kitaristilegenda Steve Vai oli ensimmäinen parodioimasi soittaja. Miksi juuri hän?

- Vai valikoitui uskomattoman ilmeikkyytensä takia. Kun hänen hullut ilmeensä yhdistää avantgardistiseen soittoon niin... Siitä tulee väkisinkin hauskaa.

Ojala toimii itsensä kovimpana tuomarina. Jos soittopätkä ei naurata niin kukaan muukaan ei tule näkemään tekelettä.

- Olen katsonut valtavasti komedioita ja parodioita, joten toleranssi on korkealla. Väsäsin esimerkiksi erään Metallican liveklipin, mutta odotuksista huolimatta siitä ei tullut tarpeeksi hauskaa.

- Metallican fanit ovat muuten ehkä kaikista herkkänahkaisimpia. Heiltä saattaa tulla jopa tappouhkauksia, kun he kokevat esikuviaan mollattavan näissä videoissa. Siitä ei kuitenkaan ole kysymys.

Jatkoa seuraa

Kun Ojala aikoinaan hioi ensimmäisiä videoita, hän ei todellakaan kuvitellut pääsevänsä Amerikkaan soittamaan Slashin kanssa. Tai tekevänsä haastattelua kitaristien raamatun Guitar Playerin kanssa. Eivätkä miehen suunnitelmat kuulosta vieläkään kovin korkealentoisilta.

- Mitäpä tässä. Jatkan samaan malliin. En haaveile mistään sen kummemmasta, mutta mikäli näin vähällä vaivalla pääsee kuuluisaan amerikkalaiseen keskusteluohjelmaan, niin saattaahan tässä jotakin muutakin tapahtua. Esimerkiksi dvd:n julkaisemisesta on ollut alustavaa puhetta.

Menestys poikii aina jäljittelijöitä. Löytyykö internetistä sinun ideasi kopioijia?

- Onhan niitä. Youtube-sivuni keskusteluun on ilmestynyt joidenkin tyyppien viestejä, että "tulkaapa katsomaan tekemiäni videoita, ne ovat paljon parempia kuin nämä Ojalan työt". Vähän myöhemmin omilta "faneiltani" tulee sitten sähköpostia, että "ei hätää, ne olivat aivan surkeita rävellyksiä".

Entä aiotko nyt perustaa oman yhtyeen? Julkisuus olisi ainakin taattua.

- Niin... Minähän en ole bändeissä soittanut, sillä olen harjoitellut viimeiset viisitoista vuotta, Santeri naurahtaa.

- Mutta onhan tässä vuosien mittaan kertynyt demo jos toinenkin. Katsotaan nyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.