"Mielettömän hyvä laulaja, älyttömän lahjakas äijä"

Michael Jacksonin painoarvo popmusiikin historiassa on melkoinen monellakin tapaa. Nylon Beatissa pinnalle ponkaissut Erin Anttila painottaa Jacksonin suunnatonta lahjakkuutta. Pitkän linjan rockjournalisti Ilkka Mattila puolestaan ylistää tapaa, jolla Jackson lisäsi mustan musiikin merkitystä valkoisten hallitsemilla popmarkkinoilla.

- No kun se oli niin älyttömän hyvä laulaja, vastaa Erin Anttila kysymykseen siitä, miksi Michael Jackson keikkuu hänen vaikuttajalistansa kärkipäässä.

- Ja Jackson oli muutenkin niin lahjakas. Se on ainoa asia minkä tiedämme hänestä varmasti. Kaikki muu jää arvailun varaan, Anttila, entinen Koivisto, pohdiskelee.

Erin Anttila ei itsekään ollut iällä pilattu Nylon Beatissa pinnalle noustessaan. Aina on olemassa vaara, että tähteys sekoittaa nuoren ihmisen pään.

- No joo, mutta enhän minä nyt sentään mikään lapsi ollut kuten Jackson pinnalle noustessaan. Onhan se älytöntä, että joutuu koko ikänsä elämään julkisuudessa. Tolkuttoman suuressa julkisuudessa vielä kaiken lisäksi. Että jos menee kauppaan, niin viiden sekunnin kuluttua on 300 ihmistä pällistelemässä ikkunan takana. Siinä on kestämistä. Ihminenhän Michael Jacksonkin vain oli, Anttila päivittelee.

- Kun katsoin Michael Jackson -dokumenttia, aloin miettiä, että mikä tässä on pielessä? Jotenkin jäi vaikutelma, että Jackson ei kasvanut aikuiseksi, että se jäi jotenkin puolitiehen. Lopputulos oli se, että Jackson oli tavallaan vielä 50-vuotiaanakin Peter Pan, Anttila määrittelee.

Anttila kuitenkin painottaa, että Jacksonia pitää arvioida pelkästään hänen musiikkinsa perusteella.

- Eihän meillä mitään muuta konkreettista hänestä olekaan. Ja musiikki oli loistavaa, oli jo Jackson 5:n aikoihin, Erin Anttila ylistää.

"Oman tiensä kulkija"

Helsingin Sanomien musiikkitoimittaja, musiikkilehti Rumban ex-päätoimittaja ja muusikko Ilkka Mattila näkee Michael Jacksonin melkoisena vaikuttajana popmusiikin historiassa.

- Jacksonin merkitys mustan musiikin levittämisessä myös valkoisen kuulijakunnan pariin on suuri. Totta kai Motown oli ollut tässä ensimmäinen aalto, mutta Jackson vanhasta rhythm & bluesista ponnistaneena jatkoi tätä työtä menestyksekkäästi, Mattila linjaa.

Michael Jacksonin Thriller on maailmanhistorian myydyin albumi. Sen lisäksi esimerkiksi Off The Wall oli jättimenestys.

- Olihan se ihan älyttömän lahjakas äijä. Niin biisintekijänä kuin sovittajanakin. Ja oman tiensä kulkija. Artisti, joka ei ollut johdateltavissa, Mattila mietiskelee.

Karu totuus kuitenkin on, että Michael Jacksonin uran upeimmat hetket koettiin jo 1970- ja 1980-lukujen taitteessa.

- Off The Wall ja Thriller, siinähän ne. Ja viime ajat Jacksonin nimi oli esillä julkisuudessa aivan muista syistä kuin musiikin takia.

- Mutta onhan se itsestään selvää, että jos on niin kuuluisa ja suuri nimi kuin Michael Jackson tai vaikkapa Elvis Presley, niin eihän se enää ole hyvä juttu. Kyllähän se tajuaa jo ihan maalaisjärjelläkin, että siitä ei voi seurata ihmiselle mitään hyvää, Ilkka Mattila painottaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tänään

Jyväskyläläinen Aallon perhe rakensi hätkäyttävän pihakoristeen: valtava kuusimetrinen dinosaurus kääntää ohikulkijoiden päät

Kolme keskisuomalaista taistelee moottorisahoin karhunveiston mestaruudesta – seuraa live-lähetystä tapahtumasta

17-vuotias näyttelijälupaus sai Jussi-palkinnon jo 13-vuotiaana – Eden-elokuvassa uhmakasta Jennaa näyttelevä Linnea Skog oppi isältään ja vaariltaan, että teatteri ja elokuva ovat leikkiä

Marko Ahosen tärpit: Lain Vartija on Hollywoodin poliisielokuvan perusteoksia

Korona siirsi Kuutamokeikka-esityksen Kivijärveltä Helsinkiin – Teatterimies Ville Virkkunen kirjoittaa eduskuntatyön ohessa

Moniaistiseen saunahetkeen tarvitaan muutakin kuin kiuas – Näissä kohteissa on Tuusulan asuntomessujen elämyksellisimmät saunat

Marko Ahosen tärpit: Veteraaninäyttelijä Sam Neill kiertää ympäri Tyyntä valtamerta

Miljoonasade-biisikilpailun voittokappale on Näkymätön

Marko Ahosen tärpit: Bond-seikkailu Mustekala muistuttaa nimeään ja on kovin vetelä esitys

Sienimetsässä näyttää nyt todella hyvältä – asiantuntija Jenna Purhonen kertoo, miten limanuljaska nyljetään oikeaoppisesti

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.