Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Härpäke Latviasta – yhdistetty yömaja ja sähköpyörä/-vene aikoo valloittaa maailman

Z-Triton on sähköveneen ja sähköpyörän yhdistelmä, joka on kehitetty Latviassa. Kahden ihmisen majapaikaksikin se taipuu, lupaa keksinnön isä. Zeltini

Timo Nieminen

Latvialainen maisema-arkkitehti Aigars Lauzis, 39, ei ole ensimmäistä kertaa asialla. Hän on keksinyt ja kehitellyt kaikenlaista, esimerkiksi kompostointiin ja retkeilyyn liittyviä hyötyesineitä. Hän on myös tehnyt neljä vuotta kestäneen, 31 000 kilometrin pyöräretken reitillä Lontoo–Tokio–Riika.

Nyt tulee Lauzisin ja hänen design-studionsa Zeltinin tuorein hanke. Erikoinen vempain on Z-Triton, joka on keksijänsä mukaan ehdottomasti ainutlaatuinen lajissaan. Z-Triton yhdistää kolmipyöräisen sähköpolkupyörän, sähkökäyttöisen moottoriveneen ja kahden ihmisen majoitustilat.

– Käytännössä se siis mahdollistaa vaikkapa miniloman, jonka aikana liikutaan maalla ja vedessä. Hotellia tai muuta majapaikkaakaan ei tarvitse etsiskellä. Voisin ajatella tätä ympäristöä kunnioittavan luontomatkailijan täysosumana eli toisin sanoen tuotteena, joka 2020-luvulla voi lyödä läpi ympäri maailman, sanoo Lauzis.

Pyöräilyn jälkeen Z-Tritonin pyörät voi kääntää ylös ja työntää vempaimen vesille. Lauzisin mukaan Z-Tronen protyyppi liikkuu akkujen täydellä latauksella 40 kilometriä maalla ja 10 kilometriä vedessä. Polkeminen ilman sähköäkin onnistuu.

Lauzisin mukaan Z-Tritonissa on myös "minikeittiö", joten retkeilijöiden ei välttämättä tarvitse etsiä joka lähtöön ruokapaikkoja.

Ensimmäinen Z-Triton on prototyyppi, jota Lauzis aikoo alkaa vuokrata retkeilijöille Latviassa. Tavoitteena on, että pienen tuotekehityksen jälkeen Z-Triton kypsyisi myyntituotteeksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut