Volvo-johtaja: "Kosto-ostamisesta saattaa tulla trendi, kun vapaus taas koittaa"

Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson lanseerasi virtuaaliseminaarissa termin "kosto-ostaminen". Hän uskoo kuluttajien käyttävän rahaa avokätisesti, kun rajoitukset purkautuvat. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Volvon toimitusjohtaja Håkan Samuelsson patisti autoalaa Financial Times -lehden virtuaalikonferenssissa kovin sanoin. Samuelssonin mukaan nyt on kohdattava 2020-luvun totuudet.

– Mielestäni on kovin naiivia odottaa, että koronapandemian hellitettyä autokaupassa palattaisiin entiseen. Ei pidä ajatella, että kuluttajat marssivat korona-ajan jälkeen kauppoihin kyselemään entiseen tapaan diesel- ja bensiiniautoja. On aika tuoda esille uusia voimanlähteitä, koska niitä kuluttajat jo haluavat, sanoi Samuelsson.

Samuelsson myös leimasi takavuosien tapaiset romutuskampanjat aikansa eläneiksi.

– Diesel- ja bensiiniautoihin kohdistuvat romutuskampanjat olisivat nykytilanteessa pelkkää rahan tuhlausta. Jos valtioilla on kykyä ja halua tukea autokauppaa, tuen tulisi kohdistua sähköistettyihin automalleihin. Silloin tuettaisiin kuluttajien tarpeiden lisäksi myös autonvalmistajia, jotka voisivat saada sähköautojen hintoja nopeammin alaspäin.

Volvo on viime päivinä käynnistellyt koronaviruksen sulkemia tehtaitaan. Samuelsson kuitenkin totesi, etteivät tuotantomäärät ole autoteollisuuden ongelma.

– Ongelma ei ole tuotanto, vaan kysyntä. Kyllä autoja syntyy. Mutta ei kenenkään kannata valmistaa enempää kuin asiakkaat ostavat. Kysynnän nopea palautuminen Kiinassa antaa toki uskoa. Kun arkielämä normalisoituu, asiakkaat myös palaavat autokauppoihin. Se tapahtunee kaikkialla.

– Kosto-ostamisesta saattaa tulla trendi, kun vapaus taas koittaa, tokaisi Håkan Samuelsson.

Samuelssonia lienee monessa asiassa uskominen. Sähköistettyjen autojen pönkittämiseen hänellä on tietysti omat kaupalliset syynsä, sillä Volvo kulkee kovaa vauhtia kohti hybrideistä ja täyssähköautoista koostuvaa mallistoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.