Autokaupan musta huhtikuu – vain yksi kärkimerkeistä kipusi Suomessa plussalle viime vuoteen verrattuna

Huhtikuun ensirekisteröintitilasto on kiistaton todiste siitä, että autokauppa elää Suomessa kovia aikoja. Katja Juurikko

Timo Nieminen

Koronakurimuksessa kamppaileva autoala on muistuttanut tiuhaan, ettei tämän syksyn ensirekisteröintiluvuista kannata päätellä autokaupan todellista tilannetta. Ensirekisteröinnit ovat uusien autojen luovutuksia, joten ne eivät kerro reaaliaikaisesta kaupankäynnistä. Tosiaikaisen kaupanteon sanotaan olevan tällä hetkellä koko lailla pysähdyksissä.

Huhtikuun luvut kertovat kuitenkin, että autokauppa ui syvissä vesissä myös ensirekisteröinneillä mitattuna.

Huhtikuun ykkönen uusien autojen luovutuksissa asiakkaille oli totutusti Toyota (808 kappaletta). Japanilaismerkin miinus maaliskuuhun 2020 verrattuna oli 37 prosenttia ja viime vuoden huhtikuuhun verrattuna 32 prosenttia.

Toyotan miinukset olivat samansuuntaiset kuin kaikilla muillakin automerkeillä. Kymppikärjessä tosin oli viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna Toyotaa paljon suurempiakin takapakkeja – esimerkiksi Nissanilla 57 prosenttia ja Fordilla 48 prosenttia.

Kymppikärjen ainoa tilastokummajainen oli BMW, joka kirjautti 19 prosenttia enemmän ensirekisteröintejä kuin vuosi sitten.

Toyotan takana huhtikuun lista oli tuttu: 2) Škoda 659, 3) Volkswagen 567, 4) Volvo 451, 5) Mercedes-Benz 423, 6) Ford 369, 7) Kia 366, 8) BMW 299, 9) Audi 275, 10) Nissan 233.

Mallikohtaisesta huhtikuun ensirekisteröintitilastosta löytyi myös kovin vähän yllätyksiä. Toyota Corolla eteni kärjessä 325 rekisteröinnillä. Kakkosena oli Škoda Octavia (227), kolmosena Volkswagen Golf (168), nelosena Nissan Qashqai (164) ja viidentenä Toyota Yaris (159).

Kymppikärjen malleista ainoastaan Škoda Kamiqilla ei ole rekisteröinneissä miinusta viime vuoden huhtikuuhun verrattuna. Näin siksi, ettei Kamiq ollut vielä keväällä 2019 lainkaan myynnissä.

Tilaston on koonnut liikenne- ja viestintävirasto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.