Kotona on kivaa, kun ääni ja kuva pelaavat

Paitsi sisustukseen, myös kodin av-ympäristöön aletaan kiinnittää enemmän huomiota.

Mikko Laakkonen on av-alan asiantuntija, joka voi toteuttaa toimivia ääni- ja kuvaratkaisuja sekä sähkötöitä ja remontteja kotiin. Aiemmin hän on taikonut av-ratkaisuja useisiin Jyväskylän ravintoloihin, kuten Escapeen.

Katariina Henttonen

Mikko Laakkonen on Näytöt.fi -yrityksineen tehnyt av-järjestelmät eli äänentoiston ja visuaalisia elementtejä useisiin Jyväskylän ravintoloihin. Firma tekee erilaisia mainosnäyttöjä ja ikkunaprojisointeja yrityksille. Asiakkaita ovat olleet tähän mennessä pääasiallisesti yritykset. Korona kuitenkin teki firmojen toiminnasta epävarmaa, eli vei Laakkoselta pitkälti kaikki työt.

– Tällä hetkellä yritykset eivät osta mitään ja rahahanat ovat kiinni, Laakkonen toteaa.

Laakkonen ei ole kuitenkaan jäänyt seisomaan tumput suorina. Hän taitaa myös monenlaiset työt, joita voi toteuttaa kotitalouksiin.

 

Kun kotioloissa ollaan entistä enemmän, on tärkeää, että kotona on kivaa. Paitsi sisustukseen, Laakkosen mukaan myös kodin av-ympäristöön aletaan kiinnittää enemmän huomiota. Esimerkiksi monihuoneäänijärjestelmät ovat kasvattaneet suosiotaan kotitalouksissa.

– Eri huoneisiin asennetaaen kaiuttimet ja esimerkiksi pädin avulla pystytään yhdestä lähteestä valitsemaan useampaan huoneeseen musiikkia. Se voi olla samaa tai erilaista joka huoneessa. Keittiöön voidaan laittaa ruuanlaittomusiikkia ja makuuhuoneeseen jotain muuta, Laakkonen kuvailee.

Monihuoneäänijärjestelmän kautta voi äänentoiston laittaa myös vaikka saunaan. Sauna- ja kylpyhuonetiloihin tarvitaan omat, kosteutta ja lämpötilavaihteluita kestävät kaiutinelementit. Usein omakotitaloasujat haluavat levittää äänen myös ulos vaikka terassille.

– Helpoimmillaan kaiuttimet ovat langattomia, eli kun talossa toimii verkko, myös kaiuttimet toimivat. Ulkokaiuttimet ja puutarhakaiuttimet ovat myös suosittuja, siellä tarvitaan sitten säänkestävyyttä.

Mikko Laakkonen on av-alan asiantuntija, joka voi toteuttaa toimivia ääni- ja kuvaratkaisuja sekä sähkötöitä ja remontteja kotiin. Aiemmin hän on taikonut av-ratkaisuja useisiin Jyväskylän ravintoloihin, kuten Escapeen. Katariina Henttonen

Kodin av-ratkaisuja voi lähteä parantamaan pienestä tai niihin voi satsata ihan täysillä.

– Edullisimpia projektoreta, eli tuttavallisemmin videotykkejä käyttämällä halvimmat ratkaisut maksavat satasia. Kun mennään tarkempaan, kirkkaampaan ja isompaa kuvaan, kuljetaan aina myös kalliimpaan päin. Kyllähän siihen saa tuhansiakin euroja halutessaan kulumaan, jos haluaa tehdä kunnon elokuvateatterin kotiin, Laakkonen toteaa.

 

Millainen ruutu sitten sopii omaan olkkariin? Mikko Laakkosen mukaan ruudun koko on puhtaasti laskennallinen asia ja ammattilainen osaa laskea sopivan katseluetäisyyden ja ruudun koon kohteen koon mukaan.

– Parin-kolmen metrin päästä jos on tarkoitus katsella, ei kannata kovin isoa valkokangasta vielä viritellä, iso telkkari riittää. Monesti ihmiset haukkaavat liian ison palan ja projektorilla tulee tehtyä liian iso kuvapinta. Ensimmäinen leffa laitetaan pyörimään ja todetaan, että ei sitä pysty katsomaan, on kuin tennistä seuraisi.

Laakkosen mukaan osa projektoreista on lähiprojisoivia, eli ne heijastavat kuvaa suoraan valkokankaan edestä ja niillä saa tarvittaessa vähän pienempäänkin kankaaseen tarkan kuvan. Kangas kannattaa kuitenkin hankkia, jos projektoria mielii.

– Tavallinen valkoinen seinä ei heijasta kuvaa oikealla tavalla ja projektorin valotehosta menee osa hukkaan seinään heijastettaessa. Valkokankaita on kuitenkin tarjolla myös taulumallisia, ei tarvitse olla sellainen rullalta vedettävä malli.

 

Audiovisuaalinen puoli, eli ääni ja kuva sekä sähkötyöt ovat Laakkosen yrityksen erikoisalaa, mutta Laakkonen tekee myös remontit sisälle ja ulos. Turvallisuus otetaan huomioon järjestelmiä asentaessa tai remontoidessa.

– Asiakkaan halutessa voidaan tulla hengityssuojaimen kanssa ja muistetaan käsihygienia sekä turvaväli. Asiakkaan ei tarvitse olla tilassa ollenkaan, kun asennusta tehdään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut