Tieteellisesti todistettu: Tässä on tämän vuosikymmenen kaunein auto

Jos kultaisen leikkauksen estetiikkaa on uskominen, tässä on kuluvan vuosikymmenen kaunein auto: Smart ForTwo Cabrio. Jari Saarentaus

Timo Nieminen

Kultainen leikkaus eli kultainen suhde saadaan, kun jana jaetaan kahteen osaan niin, että lyhyemmän osan suhde pidempään osaan on sama kuin pidemmän osan suhde koko janaan. Kultainen suhde on tällöin pidemmän ja lyhyemmän jako-osan pituuksien suhde.

Näin kerrotaan monissa lähdeteoksissa. Niissä myös manitaan, että kultaisella leikkauksella on tärkeä rooli matematiikassa, estetiikassa, arkkitehtuurissa, taiteessa, luonnossa ja musiikissa. Esimerkiksi Parthenonin temppelin sanotaan olevan poikkeuksellisen kiehtova ja kaunis, koska sen korkeuden ja päädyn pituuden suhde on suurella tarkkuudella kultainen leikkaus.

Nyt Carwow-lehti on pistänyt asiantuntijat laskemaan, mitkä vuoden 2010 jälkeen julkistetut automallit toteuttavat muodoiltaan parhaiten kultaista leikkausta ja ovat siten esteettisesti miellyttävimpiä ainakin tämän tulkinnan mukaan.

Tutkimuksesta saadaan lehden mukaan tieteellinen selvitys siitä, mitkä ovat kauneimmat viime vuosina julkistetut automallit.

Listan kärki on yllättävä. Kärjessä eivät ole autolehtien sivuilla muodoillaan ruusuja keränneet automallit.

Ykkönen on Smart ForTwo Cabrio, jonka vuonna 2016 päivitetty versio toteuttaa kultaista leikkausta lähes 99 prosentin tarkkuudella. Seuraavina listalla ovat Volkswagen Up ja Opel Mokka.

Tutkittujen automallien listalla kolme viimeistä (sijat 624–626) paikkaa valtaavat Ford Fiesta ST, Mercedes GLC 63 AMG Coupe ja Audi A1 Sportback.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.