Erikoisin autokorjaamokiista ikinä: Renkaanvaihto katsottiin suoritetuksi, vaikka unohtunut pulttien kiristys aiheutti kolarin

Michiganilainen tuomioistuin piti korjaamossa tehtyä renkaidenvaihtoa riittävän ammattimaisesti suoritettuna, vaikka yhden renkaat pultit jäivät kiristämättä. Tero Mustonen

Timo Nieminen

Autojen huoltamisesta ja korjaamisesta riidellään Suomessakin usein. Mitä on tehty, mitä jätetty tekemättä ja onko hinta kohtuullinen?

Viime päivinä Yhdysvalloissa julki tullut tapaus on kuitenkin aivan oma lukunsa. Michiganilaisen tuomioistuimen päätös on herättänyt ärtymystä, huvittuneisuutta ja kaikkea siltä väliltä.

Tapaus juontaa syksyyn 2013. Amerikkalainen pariskunta vei autonsa korjaamolle määräaikaishuoltoa ja pieniä korjauksia varten. Samalla he pyysivät kierrättämään renkaita niin, että epätasaisen kulumisen vuoksi eturenkaat vaihdetaan taakse.

Huollot ja korjaukset tehtiin. Myös renkaat vaihdettiin.

Auton omistajat ehtivät ajaa korjaamolta lähdettyään vain muutaman kilometrin, kun auton vasen etupyörä irtosi. Onnettomuudessa matkustajat selvisivät pienillä selkä- ja jalkavaivoilla, mutta auto kolhiutui pahoin.

Auton omistaja ja korjaamo eivät päässeet sopuun korvauksista. Päädyttiin oikeudenkäyntiin, josta yllättäen on tullut vuosia kestävä kädenvääntö.

Ratkaisevaksi oikeudenkäynneissä nousi kysymys siitä, onko renkaanvaihto suoritettu, jos yhden pyörän pultit jäävät kiristämättä. Oikeus päätti yllättäen, että renkaanvaihto on silti toteutettu asiakkaiden pyynnön mukaisesti. Pulttien kiristämisen unohtaminen on ollut vain lievää huolimattomuutta, eikä korjaamolle näin sälytetä vuonna 1974 säädetyn ajoneuvojen korjaus- ja huoltolain mukaista täyttä korvausvelvollisuutta.

Päätöksen sinetöi oikeusoppineiden tulkinta englannin kielen sanasta perform (= suorittaa, saada aikaan).

Eli: onko asiakkaiden pyytämä renkaidenvaihto suoritettu, vaikka osa pulteista on kiristämättä?

Kuten varmaan arvaattekin, auton omistaja aikoo valittaa päätöksestä niin pitkälle kuin jonkinlainen valitusväylä vain on olemassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.