SVT: Pellavansiemenrouhe ei sovellu elintarvikkeeksi

Rasvainen tuote härskiintyy nopeasti.

Ruotsin television uutiset varoittaa käyttämästä rouhittuja pellavansiemeniä ravintona mihinkään tarkoitukseen. Esimerkiksi aamupuuron ja -jogurtin jatkeeksi lisätty pellavansiemenrouhe on Ruotsin elintarvikeviraston Livsmedelverketin mukaan vaarallista.

Suomen Ruokaviraston virallisen kannan mukaan öljykasvin siemeniä (esimerkiksi  pellavan-, pinjan-, chian-, hampun-, seesamin-, kurpitsan-,  unikon- ja auringonkukansiemenet) voi aikuinen kuitenkin syödä turvallisesti kaksi ruokalusikallista päivässä.

Pellavansiemenissä on hyvää kasviöljyä, mutta ongelmana on linamariini, joka saattaa ihmiselimistössä vapauttaa sinihappoa.

Ruotsin elintarvikeviraston osastopäällikkö Jan Sjögren kehottaa pidättymään tyystin pellavansiemenrouheen käytöstä. Viraston kanta on viime aikoina tiukentunut. Vielä vuosi sitten Ruotsin elintarvikevirasto hyväksyi pellavansiemenrouheen käytön, jos se kuumennettiin. Nyttemmin virasto ei usko, että rouheen kuumentaminen - esimerkiksi kun sitä lisätään leipätaikinaan - merkittävästi vähentää rouheen myrkyllisyyttä.

Helsingin kaupunginkirjaston Kysy-palvelu vahvistaa ainakin osaksi Livsmedelverketin havainnot:

– On totta, että pellavan siemenissä on linamariini-glykosidia, josta vapautuu entsyymireaktion seurauksena sinihappoa eli syaanivetyhappoa. Määrät ovat kuitenkin niin pieniä, ettei niistä aiheudu haittaa elimistölle. Sen sijaan murskatut tai jauhetut pellavansiemenet härskiintyvät muutamassa päivässä, ja tällöin ne saattavat aiheuttaa oireita sekä sisäisessä että ulkoisessa käytössä. Myöskään kilpirauhasvaivoista kärsiville ei suositella pellavansiementen käyttöä.

Ruotsissa pellavansiemenrouhepaketteihin vaaditaan jatkossa varoitusteksti. Siitä, mitä tehdä jo kaupassa oleville pellavansiemenrouheille, on syntynyt kiista. Niiden etiketistä puuttuu varoitus linamariinista.

Saltå Kvarn AB ei aio noudattaa viranomaisten määräystä lisätä varoitustekstiä sen valmistamiin pellavansiemenrouhepakkauksiin.

Lähde:

 SVT

Kysy

Lue lisää aiheesta

Mainos: Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut

Mainos: RTV Jyväskylä

Etusivulla nyt

Mainos: Keskisuomalainen

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut