Aurinkopaneelit valtaavat suomalaisia talonkattoja

Uusiutuvalla energialla oma hiilijalanjälki pienenee edes vähän.

Arttu Engström asentaa aurinkopaneeleita Jorma Suurosen katolle Palokassa. Eteläkatolle tulee 12 paneelia ja länsikatolle toiset 12. Eija Juutilainen

Eija Juutilainen

Kiinnostus aurinkopaneeleita kohtaan ja tietoisuus uusiutuvan energian käyttömahdollisuudesta on lisääntynyt huimasti.

Savon Aurinkoenergia Oy:n toimitusjohtaja Arttu Voutilainen toteaa, että vuonna 2017 koko maassa aurinkoenergiajärjestelmien määrä kasvoi 160 prosenttia. Kiinnostus järjestelmää kohtaan näkyy myös asennuksia hoitavan yrityksen kasvutarinana.

– Olemme aloittaneet vuonna 2017 ja teemme pelkästään aurinkoenergiajärjestelmien asennuksia ”avaimet käteen” -periaatteella. Meillä on toimintaa seitsemällä paikkakunnalla, myös Jyväskylässä, ja pääpaikkamme on Kuopiossa, Voutilainen sanoo.

Savon Aurinkoenergialla on yli 600 kohdetta, osa yksityisiä, osa teollisuus- ja julkisia rakennuksia. Myös rivitalo- ja kerrostaloyhtiöitä löytyy asiakkaista.

Antti Lotvonen nostaa 18 kiloa painavaa paneelia Arttu Engströmille. Kohta siirrytään länsipuolen katolle. Eija Juutilainen

Moni tutkii, pohtii, tutustuu netin tarjontaan, kyselee tutuilta ja laskee kiivaasti, kannattaako aurinkopaneeleita asennuttaa.

– Jos talossa on suorasähkö-, öljy- tai hakelämmitys, vastaus on kyllä kannattaa. Kannattaa myös muistaa, että esimerkiksi maalämpöjärjestelmäkin toimii sähköllä, Voutilainen huomauttaa.

Aurinkoenergian valjastamisella kallista, vuotuista sähkönkulutusta saa säästetyksi 20–35 prosenttia.

Voutilainen muistuttaa, että samalla kun ostosähkön kulutus laskee, laskee myös sähkönsiirtomaksu ja sähkövero, joka on tällä hetkellä noin 2–3 senttiä/kW.

Aurinkoenergian asiantuntija haluaa oikaista yleisen luulon ja painottaa, että järjestelmän tuottavuutta ja kannattavuutta mitataan vuosituotannolla.

– Moni luulee, että kesän aurinkoiset kuukaudet määrittävät kannattavuuden, ja että jos aurinko ei paista, energiaa ei säästy.

Aurinkopaneelit eivät välttämättä tarvitse suoraa auringonpaistetta, vaan paneelit pystyvät tuottamaan myös hajasäteilystä, eli pilvisellä säällä. Esimerkiksi yli 40 asteen suora paahde tiputtaa tehoa. Viileät ja valoisat kevätpäivät ovat yleensä parasta tuotantoaikaa.

Aurinkopaneelit toimivat erinomaisesti pilvisellä säällä, suora paahde ja kuumuus voivat jopa laskea tehoa. Katolle satanut takatalven lumi ei haitannut asennusta, eikä lumi ohuena kerroksena myöskään haittaa aurinkopaneeleita toimimasta. Eija Juutilainen

Yleisimmin aurinkopaneelit asennetaan kattoon, mutta on niitä asennettu pystysuoraan seinäänkin ja myös maahan.

– Meillä on eräs asiakas, maatila, jonne asennettiin 50 aurinkopaneelia maahan.

Yleisesti ottaen yksittäisistä ilmansuunnista etelä on paras, mutta kun katon lappeet sijaitsevat itä–länsisuunnassa aurinko paistaa jo aamusta itäpuolelle, keskipäivällä etelästä täysin ja iltaa kohden länsipuolelle.

– Paikan on oltava avoin. Varjoa ei saa tulla esimerkiksi pihan korkeista puista, ne täytyy poistaa.

Aurinkoenergian käyttöä Voutilainen vertaa siihen, että kun sijoittaa rahaa omaan asuntoon verrattuna vuokra-asumiseen.

– Samalla tavalla aurinkosähkö säästää itselle, eurot eivät valu sähköyhtiöille tai sähkönsiirtoyhtiölle.

Kiinteistön arvo nousee ekologisen sähköjärjestelmän vuoksi, myös myyntiaika saattaa lyhentyä.

Ekologisesti ajatellen aurinkoenergia on täysin puhdasta sähköä ilman yhtään päästöjä.

Arttu Voutilainen huomauttaa lisäksi, että paneelit, joita he asentavat tulevat Saksasta, tehtaasta, joka tuottaa paneeleita täysin uusiutuvalla energialla.

– Tehdas on huikean näköinen, sen iso katto on kokonaan aurinkopaneeleiden peitossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.