Kolumni: Liukkaus yllättää myös Jyväskylän keskustassa

Mervi Varonen

Pysy pystyssä on kampanja, jota rummutetaan parhaillaan, että jalankulkijat ymmärtäisivät olla liukastumatta. Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan 40 prosenttia suomalaisista on joutunut vaaratilanteeseen käveltyään keliin nähden liian liukkailla kengillä.

Kaatumisten ehkäisemiseksi ohjeistetaan valitsemaan asianmukaiset kengät ja keskittymään kävelyyn. Siis oikeasti. Nämä neuvot eivät ole aasialaiselle turistiryhmälle, vaan meille, winter wonderlandin asukkaille.

Kampanjatiedote valistaa, että kävelijän oma ennakointi on tärkeää liukastumistapaturmien ehkäisyssä. Sanovat myös, että liukkaus ei onnistu yllättämään, jos seuraa keliennusteita ja tarkistaa jalankulkusään ja varautuu asianmukaisesti pitävin jalkinein tai liukuestein.

Teoriassa ehkä näin, mutta tien päällä on toisin. Liukkaus voi yllättää eivätkä siihen auta minkään valtakunnan ennusteet tai varoitukset. Salakavala kohta voi vaania turvalliselta näyttävällä pihalla tai kadulla. Kokemusta on omasta takaa.

Olen heittänyt pari kertaa volttia ylittäessäni suojatietä kaupungin keskustassa. Ensimmäisellä kerralla mätkähdin maahan kyynärpää edellä. Siitä seurasi murtuma, kantoside ja kuukausi elämää yksikätisenä. Toisella kerralla muksahdin pehmeämmin persuuksilleni ja selvisin mustelmilla.

Olivatko kenkäni asianmukaiset? Kyllä olivat, pitäväpohjaiset talvikengät. Olinko tarkastanut jalankulkusään? En mitenkään erityisesti, koska sää oli tavallisen talvinen.

Kampanja kehottaa katsomaan Ilmatieteenlaitoksen nettisivulta tai sovelluksesta jalankulkusään. Epäilen, mitä hyötyä on maakunnallisista varoituksista, kun kävelykelit saattavat vaihdella jopa yhden kaupungin eri puolilla eikä jalankulkuväylien hoito ole tasalaatuista.

Uteliaisuuttani otin lokakuussa testattavaksi liukastumisvaroituspalvelun. Lupaavat lähettää kännykkään tekstiviestin, kun Jyväskylässä on liukastumisvaara.

Toistaiseksi on ollut melko hiljaista. Joulukuussa tuli kolme viestiä paikoittain liukkaista jalkakäytävistä, mutta sen jälkeen ei ole känny kilahtanut. Eipä silti, että viestejä kaipailen, jos ne ovat tasoa ”paikoittain liukasta”. Kuulostaa talvelta ja sen osaan päätellä ihan itsekin monen kymmenen vuoden kokemuksella.

Liukastelut voivat olla vakavia ja tapaturmien laskut isoja. Siksi meitä muistutellaan ja hyvä niin. Liukastelulla voidaan tehdä myös bisnestä. Kauppojen nastakenkävalikoimat ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Yksi pari löytyy myös omasta eteisestäni.

Liukastumisvaroitus.fi-palvelua koordinoi konsulttiyritys. Koska palvelu on teksiviestien tilaajalle maksuton, ovat maksajina – mitä ilmeisimmin – kunnat ja kaupungit.

Palvelun nettisivulla arvioidaan, että varoituksilla voidaan ehkäistä ainakin 10 prosenttia liukastumisonnettomuuksista. Se on optimistinen arvio, sillä esimerkiksi Jyväskylässä varoituspalvelulla oli vain 1 755 käyttäjää viime talvikauden päätteeksi.

Lopuksi talvihoroskooppi: On aika tehdä pitäviä päätöksiä. Ole vahva, vaikka tulee lunta tupaan. Älä katso kännykkää, vaan katso minne astut.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut