Toyota julkisti uutuutensa – ja näytti samalla reippaasti keskisormea muulle autoteollisuudelle

Edellisen Toyota Supran valmistus lopetettiin 2002. Nyt julkistettu mallin viides sukupolvi on lainannut paljon BMW Z4:ltä, mutta on silti ylpeästi Toyota. Toyota

Timo Nieminen

Japanilaisilla on paljon sanontoja, joita viljellään arjessa. Näppärien lausahdusten voimaan myös luotetaan, koska japanilaisten mukaan asiat sujuvat paremmin niitä noudattamalla.

Kun Toyota loputtomien vihjailujen ja tiisereiden jälkeen lopulta paljasti uuden Toyota GR Supran, yksi japanilaisten suosikkihokemista tuli ihan hakematta mieleen.

"Voitto kuuluu niille, jotka odottavat puoli tuntia vastustajaansa pidempään."

Supran julkistaminen ei nimittäin ollut pelkkä uuden tuotteen esittely. Toyota näytti Suprallaan samalla keskisormea autoteollisuudelle – ja etenkin täyssähköautojen tuotekehityksen yksinuottiselle pakkomielteisyydelle. Toyotan tiedetään panostavan täyssähköisten autojen kehittämiseen voimakkaasti, mutta japanilaiset eivät elämöi tekemisillään tai tuputa täyssähköisyyttä. Toyota mieluummin valmistaa ja myy sellaisia autoja, joita asiakkaat haluavat. Tuotekehitystä sitä vastoin tehdään sen perinteisen luonteen mukaisesti – salassa.

Uusi Toyota GR Supra on urheiluauto, josta löytyvät 3-litrainen polttomoottori ja takaveto. Viidennen sukupolven Supran suunnittelussa kaikki on tähdännyt ajamisen nautintoon. Kuusisylinterinen, ahdettu moottori tuottaa 340 hevosvoimaa ja 500 newtonmetrin väännön. Nollasta sataseen auto kiihtyy 4,3 sekunnissa.

Moottori on yhdistetty kahdeksanportaiseen automaattivaihteistoon, mutta kuljettaja voi halutessaan ohjata vaihteistoa vaihtosiivekkeillä.

Tavaratila on valmistajan mukaan suunniteltu kahden henkilön viikonloppumatkan tavaroille. Golfbägit mahtuvat kyytiin irroitettavan paneelin ansiosta.

Ensimmäiset Toyota GR Suprat tulevat Suomeen loppukesästä 2019. Hinnat ja varustetasot julkaistaan keväällä.

Detroitin autonäyttelyssä ensiesiteltävää Supraa ei Suomeen kovin suuria määriä päädy. Uutuus on kuitenkin mahtava muistutus siitä, että rohkea laajakatseisuus ei ole yhtään pöhkömpi lähtökohta 2000-luvun autoteollisuudessakaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut