Kasvisyöjien juhla-aika

Ratatouillea keitetään aina iso padallinen. Maku vain paranee lämmityksessä.

Tästä se alkaa, ratatouillen keittäminen. Valitse torin tai oman puutarhan parhaat kasvikset. Eija Juutilainen

Teksti ja kuvat: Eija Juutilainen

Tori on nyt parhaimmillaan. Siellä jos missä voi löytää lähituotannon kasvikset, marjat ja vielä kukat kaupan päälle.

Torikauppias Esko Laukkanen kasvattaa tilallaan Vertaalassa monenlaisia kasviksia, marjoja ja hedelmiä, mutta etenkin kaaleistaan hän on tunnettu. Vaikka kaalien kilohinta on korkeampi kuin automarkettien vihannestiskillä, kaalit tekevät kauppansa siksi, että ne ovat priimaluokkaa niin ulkonäön kuin laadunkin suhteen. Huipputuotteessa ovat myös ravintoarvot kohdallaan.

Torilta saa varmasti lähituotteita, ainakin jos kääntyy yksityisten pikkukauppiaiden puoleen.

Säilöntään torilta löytyy marjoja, sieniä (ehkä), kurkkuja, yrttejä, papuja. Sen sijaan vasta maasta nostetut perunat, porkkanat ja muut juurekset, kaalit ja herneet popsitaan sitä mukaa. Myöhemmin saadaan omenaa ja syksyn juureksia kuten lanttua ja palsternakkaa.

Loppukesän satoaikaan kannattaa valmistaa sitä parhainta kasvisruokaa, mitä ikinä keksii. Nyt jos koskaan kasvikset ovat halvimmillaan ja parhaimmillaan.

Ratatouille on ranskalaisten kasvispata, klassikko kasvisruokailijoiden keskuudessa. Sitä kannattaa aina keittää iso kattilallinen, lämmittäminen vain parantaa makua eikä ratatouille ole pakastamisesta milläänkään.

Ratatouillen valmistamisessa on kaksi koulukuntaa. Toinen kypsentää kasvikset juuri ja juuri kypsiksi, toinen puolestaan keittää seosta tunnin verran. Tällöin kasvikset muhentuvat, mutta maku, jonka keittämisellä saa liemeen, on taivaallinen.

1. Poista tomaateista kuori kasta- malla ne kiehuvaan veteen. Kuori lähtee irti vetämällä. Leikkaa tomaatit neljään loh- koon ja poista myös sieme- net. Tomaatit voi käyttää myös kokonaisina ilman kuorimista ja siementen poistamista, jos omaa makua ei haittaa kuo- rensuikaleet ja siemenet val- miissa ruoassa.

2. Leikkaa sipulit lohkoiksi, sa- moin munakoisot, kesäkurpit- sat ja paprikat. Murskaa valko- sipulit.

3. Kuumenna ison kattilan pohjal- la oliiviöljy ja lisää siihen sipuli- lohkot ja kuullota niitä hetken aikaa. Lisää valkosipulisilppu.

4. Lisää paprikalohkot, kesäkur- pitsa ja munakoiso. Sekoita koko ajan, ettei kasvikset pala pohjaan, mutta älä lisää vettä. Pidä kansi koko ajan päällä, niin nestettä alkaa herua itsestään.

5. Lisää tomaattilohkot, sekoita ja lisää laakerinlehdet, timjamin oksat kokonaisina, suolaa ja pippuria. Oksat voi tässä vai- heessa lisätä kokonaisina, ota oksat pois kun ruoka on valmis.

6. Sekoita hyvin, laita kansi päälle ja kypsennä hyvin miedolla lämmöllä noin tunnin ajan.

7. Poista timjamin oksat, lisää pin- nalle runsaasti tuoreita tim- jamin lehtiä sekä halutessa- si basilikan lehtiä. Tarkista vielä maku.

8. Nauti ihanan maalaisleivän kanssa joko pääruokana tai li- säkkeenä.

9. Ratatouille on myös kelpo kas- tike riisille tai pastalle.

Vinkki: Vaihda välillä ratatouillen kasvisten värejä niin saat eri näköisen kasvisruoan.

Kesäkurpitsaa keltaisena tai vihreänä, paprikaa keltaisena, vihreänä, punaisena, oranssina, tomaatteja punaisena tai keltaisena tai oranssina, sipulikin voi olla välillä punaista. Munakoiso on yleensä lila, mutta hyvältä torilta voi löytää vaikka valkoista munakoisoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut