Laiturilla pestessä tulee hiki, nyt juodaan kahvit

Jyväskylän matonpesupaikat aukeavat kesäkuussa. Vielä ei ole kiire kylmän veden ja siitepölyn vuoksi, Martat rauhoittelevat.

Eivät ne mäntysuovalle tuoksu, mutta eivät valu vettäkään. Matti Rautiainen, 79, nostaa kaksi pitkää räsymattoa koneesta ja pyöräyttää ne rullalle vaimonsa Annelin, 80, kanssa. Linkous oli niin hyvä, että matot voi viedä kuivumaan kotipihaan Jyväskylän Jokelaan.

– Mattojen peseminen kotona on jo vanhanaikaista. Laiturilla jynssätessähän tulee hiki, Matti Rautiainen lohkaisee.

Rautiaiset pesivät mattonsa ensimmäistä kertaa itsepalvelupesulassa Jyväskylän Palokan kauppakeskuksessa. Vuodevaatteita ja päiväpeittoja pariskunta on pessyt 24 Pesulassa aikaisemminkin, mutta matot on kuurattu tähän asti matonpesupaikalla Jyväskylän Korpilahdella.

Vielä Jyväskylän matonpesupaikoille ei pääse, vaikka hellesäällä olisikin houkutus hoitaa kesäinen kotityö pois päiväjärjestyksestä ennen lomia. Kaupungin ylläpitämät pesupaikat aukeavat tänäkin vuonna vasta kesäkuun alussa, sillä aikaisemmin urakoitsijat eivät ehdi paikkoja huoltamaan, kertoo kaupunginpuutarhuri Vesa Lehtinen. Ennenaikaisten kesäkelien vuoksi urakoitsijoilla on kädet täynnä töitä.

– Matonpesupaikoilla täytyy asentaa pumppuja ja todennäköisesti korjata talven aikana rikkoutuneita putkia. Urakoitsijoiden kanssa tehtyjen sopimusten mukaan pesupaikat aukeavat kesäkuuhun mennessä, Lehtinen toteaa.

Matot pesukoneeseen, maksu kortilla automaattiin ja kone pyörimään, Leena Vanamo-Sundholm, 69, opastaa. Hän ja puolisonsa Pauli-Erik Sundholm, 72, eivät ulkopesupaikkoja kaipaa. Jyväskylän Tellervonkadulla asuva pariskunta on pessyt mattonsa jo useamman vuoden ajan itsepalvelupesulassa.

Puolen tunnin pesuohjelman aikana ehtii vaikkapa ruokakauppaan tai kahville. Puhtaat matot voi jättää lisämaksua vastaan kuivauskaappiin ja noutaa seuraavana päivänä. Koneellisen pesee ja kuivattaa reilulla parilla kympillä.

– Otamme puhtaat matot mukaan, kun lähdemme torstaina mökille Laukaaseen pitelemään sadetta, he ilmoittivat laittaessaan toista koneellista pyörimään.

Pesulassa on pienet ostoskärryt, joilla raskaitakin mattoja voi liikutella koneen ja kuivauskaapin välillä. Pöydän päällä rullatessa työasennot pysyvät ergonomisina ja kumartelulta vältytään. Väkeä on paikalla jonoksi asti.

– Yksi matonpesukone tänne tarvittaisiin lisää, Irma Poutiainen, 71, Jyväskylän Lintukankaalta toivoo.

Yhdessä asiassa sisätiloissa oleva pesula häviää ulkopesupaikoille, nimittäin maisemassa.

– Tähän asti olemme pesseet matot Päijänteen vedellä Korpilahdella mahtavissa maisemissa. Siellä on hyvät pesupaikat, Anneli Rautiainen kehuu.

Jyväskylässä kaupungin ylläpitämiä viemäröityjä matonpesupaikkoja on ainakin Huhtasuolla, Keljonkankaalla, Lehtisaaressa, Palokassa, Tikkakoskella, Vesangassa, Kuohulla ja Korpilahdella. Paikat ovat auki kesäkuun alusta syyskuun puoliväliin kello 6–22. Yöksi vesi kytketään pois päältä.

Lisäksi matot on mahdollista pesettää useammassa pesulassa, joista ainakin osa noutaa matot kotoa sovittaessa.

Juttuvinkin voi lähettää osoitteeseen uutiset@keskisuomalainen.fi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut