Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Lisää liikenneraivoa: Nyt kuohuttaa kiihdytyskaistan väärinkäyttö – "BMW-kuski yritti pakottaa minut vasemmalle kaistalle"

Kiihdytyskaistoissa ei periaatteessa pitäisi olla mitään vaikeaa ja mieliä kuohuttavaa. Isommalle tielle liitytään kärkikolmion takaa eli väistämisvelvollisuus on liittyjällä. Jaana Kautto

Timo Nieminen

Viime viikkoina Jyväskylässä keskusteluttanut liikenneraivo näyttää nyt siirtyneen niin sanotuille kiihdytyskaistoille.

Auto- ja liikennetoimitukselle on kerrottu useita esimerkkejä ongelmatilanteista. Tässä aika tyypillinen kertomus parin päivän takaa:

– Ajoin valtatie 4:sta pitkin Tourulan suunnasta kohti Mannilan liittymää. Holstin kohdalla kiihdytyskaistalle ilmestyi BMW Z4, jonka kuljettajalla tuntui olevan sellainen käsitys, että kaikkien kuuluu tehdä tilaa hänen kaksioviselle urheiluautolleen. BMW-kuski yritti tunkemalla pakottaa minut vaihtamaan vasemmalle kaistalle, vaikka sielläkin liikkui autoja. Lopulta hän painoi kaasun pohjaan ja ehti juuri ennen kiihdytyskaistan päättymistä eteeni. Se ei riittänyt BMW:n kuskille. Hän jäi ajamaan eteeni melko hitaasti ja kun pistin suuntavilkun oikealle kääntyäkseni Mannilan rampille, myös BMW lähti viime hetkellä kohti Mannilaa. BMW ajeli tahallisen hitaasti noin 20–25 kilometrin tuntivauhtia edessäni Saarijärventietä pitkin. Lopulta auto katosi, kun pysäkiltä lähtenyt bussi tuli väliimme. Mistä näitä idiootteja oikein tulee?, kysyy lukijamme.

Toisessa viestissä on kerrottu vähän samantapainen tilanne (tosin ilman BMW:tä) ja viesti päättyy kysymykseen: – Onko tieliikennelakia muutettu? Tarvitseeko nykyään vaihtaa oikealta kaistalta vasemmalle kaistalle, jos samaan suuntaan menee kaksi kaistaa ja joku pyrkii kiihdytyskaistalta mukaan liikennevirtaan? Joka päivä vähintään pari autoa nimittäin yrittää painostaa kaistanvaihtoon.

Autotoimitus pahoittelee, ettei osaa vastata ensimmäiseen kysymykseen eli idioottien alkuperään.

Sen sijaan toiseen kysymykseen osaamme vastata. Tältä osin laki ei ole muuttunut. Kaistaa ei tarvitse kiihdytyskaistalta tulevan vuoksi vaihtaa eikä itse asiassa edes saa tarpettomasti vaihtaa.

Jokamiehen kelpo yleisohje tässä asiassa on myös pysynyt ennallaan. Jyväskylän seudun liikenne on sen verran vähäistä, että sieltä kiihdytyskaistalta ehtii hyvin muun liikenteen sekaan ilman rämäpäisiä kiihdytyksiäkin. Jopa seitsemän sekuntia siinä tosin voi tuhraantua, mutta kestäkäämme se.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut