Ärsyttävätkö kameratolpat? – Tutkimus: onnettomuusmäärät vähentyneet automaattivalvonnan teillä

Kameratolpat voivat tuntua tien päällä ylimääräiseltä riesalta, mutta Trafin ja ely-keskuksen tuore tutkimus osoittaa, että niillä on positiivisia vaikutuksia liikenneturvallisuuteen.

Liikennenopeuksia valvotaan enimmäkseen kameratolppien avulla. Risto Aalto

Teemu Kuusijoensuu

Ajoneuvojen keskinopeudet ja onnettomuusmäärät ovat laskeneet tieosuuksilla, joilla on otettu käyttöön kiinteä automaattivalvonta, selviää tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksen mukaan ajoneuvojen keskinopeudet ovat laskeneet 2 km/h kiinteän automaattivalvonnan tiejaksoilla. Henkilövahinko-onnettomuuksien määrä laski valvontajaksoilla neljänneksen ja liittymäonnettomuuksien määrä väheni myös selvästi.

Trafin tiedotteen mukaan automaattivalvonnan vaikutukset näyttävät kantavan myös valvonnan ulkopuoliselle osalle tieverkkoa. Tutkimuksessa tarkasteltiin vastaavia muutoksia vertailuteillä, joilla ei ole ollut käytössä kameratolppia. Keskinopeudet laskivat vertailuteilläkin 1,2 kilometriä tunnissa ja henkilövahinko-onnettomuuksien määrä laski 18 prosenttia.

– Automaattivalvontaa on lisätty voimakkaasti vuosina 2005-2007, mikä on voinut heijastua laajemminkin liikennekäyttäytymiseen, tiedotteessa kerrotaan.

Trafin ja ely-keskuksen tilaamassa tutkimuksessa selvitettiin automaattisen nopeusvalvonnan vaikutuksia ajonopeuteen ja liikenneturvallisuuteen 11 tieosuudella, jolla on otettu käyttöön kiinteä automaattivalvonta vuosina 2007-2014.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut