Näin paljon presidenttiehdokkaille kertyi kampanjakilometrejä

Haavisto teki presidentinvaalien kovimman jalkatyön: "Pekka on mestari nukkumaan takapenkillä", kampanjapäällikkö Riikka Kämppi kertoo.

Presidentinvaalien kaikki kahdeksan ehdokasta ovat tässä. Lehtikuva / Martti Kainulainen

Janne Laitinen

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto suosi kampanjassaan julkisia kulkuvälineitä ,mutta matkusti myös autolla ja lentäen. Kampanjakilometrejä kertyi peräti 35 000.

Valtaosa Haaviston matkoista, noin 24 000 kilometriä, tuli kampanjapäällikkö Riikka Kämpin mukaanSuomessa tehdystä vaalityöstä junalla ja autolla. Hän kiersi noin 120 paikkakunnalla ja kaikissa Suomen maakunnissa.

– Pekka palaa mieluiten yöksi kotiin aina kun mahdollista, vaikka välimatkat olisivat pitkiä. Hän ei aja itse ja on mestari nukkumaan auton takapenkillä, Kämppi selittää.

Muista ehdokkaista poiketen Haavisto teki vaalityötä myös ulkomailla. Hän tapasi ulkosuomalaisia äänestäjiä tukijoidensa järjestämissä tilaisuuksissa Brysselissä, Tukholmassa ja Fuengirolassa.

Vähiten reissasi Kyllönen

Ehdokkaiden kampanjapäälliköt laskivat Sunnuntaisuomalaiselle vaalityössä kertyneet kilometrit. Useimmilla kampanjakilometrejä kertyi 10 000–15 000. Se vastaa maanteitse noin kymmentä matkaa Suomen päästä päähän.

Vähimmällä reissaamisella vaaleista suoriutui Vasemmistoliiton Merja Kyllönen: 5 600 kilometriä autolla ja noin 3 400 kilometriä Helsinki–Oulu- ja Helsinki–Vaasa-välejä lentäen. Kampanjointia rajoitti se, että europarlamentaarikko oli kiinni Brysselissä itsenäisyyspäivään asti ja lomaili joulunpyhät.

Kyllönen suosi henkilöautoa käytännön syistä.

– Itä- ja Pohjois-Suomessa ei ole paljon vaihtoehtoja, kun junayhteyksiä on rajallisesti, Kyllösen avustaja Sarianne Hartonen toteaa.

Ehdokkaista ajallisesti pisimmän kampanjan tehnyt keskustan Matti Vanhanen ja jatkokautta hakeva presidentti Sauli Niinistö kertoivat kampanjakilometreistään ympäripyöreästi. Molempien kerrottiin kiertäneen maata "tuhansia kilometrejä".

Vanhanen ilmoitettiin kisaan jo kesällä 2016, ja hän osallistui yli 300 tilaisuuteen. Niinistölle vaalitilaisuuksia kertyi kuutisenkymmentä.

Ehdokkaiden kampanjamatkat:

Tuula Haatainen: Noin 6 000 km autolla, lisäksi kotimaan lentoja ja junamatkoja. 52 paikkakuntaa.

Pekka Haavisto: Yht. n. 35 000 km, josta autolla ja julkisilla n. 24 000. 120 paikkakuntaa.

Laura Huhtasaari: Yht. 15 400 km, josta n. 4 000 lentäen, 1 000 junalla ja loput autolla. 76 paikkakuntaa.

Merja Kyllönen: Noin 9 000 km, josta autolla 3 400 ja loput lentäen. 51 kuntaa.

Sauli Niinistö: ”Tuhansia kilometrejä”. Noin 60 vaalitilaisuutta 17 maakunnassa.

Nils Torvalds: Yht. n. 10 000 km autolla. 43 kuntaa.

Matti Vanhanen: ”Tuhansia kilometrejä” autolla, junalla ja lentäen. Yli 300 vaalitilaisuutta.

Paavo Väyrynen: 10 000 km autolla ja 10 kotimaan lentoa. Noin 100 kuntaa.

Lähde: Kampanjapäälliköt

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.