Venäläisturistien yöpymisten odotetaan lisääntyvän lähes viidenneksellä

"Ruplan kurssin ja matkailulukujen välillä on vahva korrelaatio."

Uusivuosi ja pian sen jälkeen koittava venäläinen joulujuhla ovat venäläisten vilkkainta matkailusesonkia Suomen suuntaan Martti Kainulainen

Tuomas Savonen / STT

Venäläisturistien yöpymisten odotetaan lisääntyvän uutenavuotena ja sen jälkeisinä päivinä lähes viidenneksellä vuodentakaisesta.

Suomeen suuntautuvaa matkailua edistävän Visit Finlandin johtajan Paavo Virkkusen mukaan venäläisturistien yöpymisten ja ruplan kurssin välillä on vahva korrelaatio, ja sen perusteella voidaan esittää ennusteita myös tulevasta.

– Uskon, että lähes parinkymmenen prosentin kasvua edellisvuoteen voi olla tulossa, koska ruplan kurssi on suhteellisen vahva, Virkkunen sanoi STT:lle.

– Lokakuun loppuun mennessä kasvua oli tullut noin 17 prosenttia, ja se antaa uskoa siihen, että hyvillä kasvuilla mennään uusivuosi ja uuden vuoden alkukin, Virkkunen jatkoi.

Uusivuosi ja pian sen jälkeen koittava venäläinen joulujuhla ovat venäläisten vilkkainta matkailusesonkia Suomen suuntaan. Lomakausi Venäjällä alkaa uudestavuodesta ja jatkuu tammikuun ensimmäisen viikon.

Myös Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Kaupan liitto arvioivat joulun alla, että venäläisiä matkailijoita odotetaan Suomeen vuodenvaihteen lomakaudella edellisvuotista enemmän.

Venäläiset ovat olleet vuonna 2017 suurin Suomessa vieraileva kansallisuusryhmä. Heidän jälkeensä eniten Suomessa vierailevat saksalaiset, ruotsalaiset ja britit.

Kaukana huippuluvuista

Matkailu Venäjältä Suomeen väheni rajusti sen jälkeen, kun Ukrainan sota vuonna 2014 alkoi. Venäjä ajautui taantumaan ja ruplan kurssi romahti. Valuutan heikkenemisen seurauksena useimmilla venäläisillä ei ollut enää varaa matkustaa ulkomaille. Sittemmin ruplan kurssi on vahvistunut.

Venäläiset yöpyivät Suomessa vuonna 2017 lokakuun loppuun mennessä 669 000 kertaa. Huippuvuosien tasosta matkailuluvuissa ollaan vielä kaukana, sillä esimerkiksi vuosina 2012 ja 2013 venäläisten yöpymiset ylittivät koko vuonna 1,5 miljoonan vuorokauden rajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.