Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä nainen voi taikoa ja tappaa samana iltana

Merja Mäki on pullantuoksuinen perheenäiti, joka kirjoittaa öisin raakoja väkivaltakohtauksia.

Merja Mäkeä, 34, voi kuvailla pullantuoksuiseksi äidiksi. Arkisin hän leipoo kolmen pienen lapsensa kanssa, kuskaa heitä harrastuksiin, leikkii heidän kanssaan ja lukee heille iltaisin satuja.

Lapsille suunnatulla sadulla Mäen kirjailijanurakin alkoi. Esikoisromaanin Venesataman Tillinka -hahmo syntyi, kun Mäki kirjoitti tarinaa lahjaksi sukulaislapselleen.

Nyt kirjailijan maailma on kääntynyt päälaelleen. Uutuuskirja Kaksi vettä on ahdistavatunnelmainen dys­topiatarina aikuisille.

– Minua kiinnostaa, mitä tapahtuu, kun ihminen ylittää rajan. Sen kohdan, jolloin hänellä ei enää ole kontrollia itseensä. Koen, että tällainen tilanne purkautuu usein fyysisenä väkivaltana, Mäki kertoo.

– Kirjoissani onkin enemmän juuri fyysistä väkivaltaa. Henkinen väkivalta on suunnitelmallisempaa. Minua kiinnostavat ihmisen alkukantaiset, sisimmät tunnot. Ne ovat syvällä meissä kaikissa.

Lukion äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana työskentelevä kirjailija herää kirjoittamaan ani varhain ennen muun perheen heräämistä tai sinnittelee ruudun sinisessä kajossa iltaöisin. Lapsiltaan hän ei nipistä kirjoittamiseen käyttämäänsä aikaa.

Mäellä on taito vetäytyä sen roolin suojaan, jossa kulloinkin on. Ulkopuolinen maailma sulkeutuu pois. Kun perheenäidin arki on päivän osalta ohi, Mäki hiipii tietokone kainalossa keittiönpöydän ääreen. Sitten hän alkaa kirjoittaa kohtausta, jossa isä pieksee pientä tyttöään ja hakkaa hengiltä tämän äidin.