Suuri känni-gallup: Vain harva aikoo humaltua pikkujouluissa

Suomalaisten irtiotot ovat tutkijan mukaan siistiytyneet.

Pikkujouluja ajatellaan usein humalajuomisen täyteisinä bakkanaaleina. Sunnuntaisuomalaisen teettämän, tuhannen vastaajan gallupin perusteella ennakkoluulo on kuitenkin väärä.

Tietoykkösen tekemän gallupin mukaan vain kahdeksan prosenttia suomalaisista aikoo olla pikkujouluissa kovassa humalassa, neljännes ei aio käyttää pikkujouluissa lainkaan alkoholia. Suurin osa aikoo käyttää alkoholia jonkin verran: 39 prosenttia pikkujouluihin osallistuvista suomalaisista aikoo humaltua.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n erikoistutkijan Janne Härkösen mukaan tulokset ovat suurelta osin linjassa suomalaisten alkoholitutkimusten kanssa.

– Toisaalta aina kun ihmisiltä kysytään alkoholinkäytöstä, siihen liittyy kaunistelua ja muistamattomuutta, Härkönen sanoo.

Alkoholinkäyttö ei tietenkään aina toteudu suunnitelmien mukaisesti. Sen tietää alkoholitutkimukseen erikoistunut yhteiskuntatieteilijä Antti Maunu, joka tutki väitöskirjassaan juhlimassa käyneiden ihmisten päiväkirjamerkintöjä. Maunu huomasi, että yllättävillä ex tempore -tilanteilla oli merkittävä rooli humaltumisessa. Jos juhlissa on tosi kivaa tai tosi tylsää, se vaikuttaa helposti alkoholin käyttöön.

– Suurkuluttajat suunnittelevat alkoholin käyttöä paljon tarkemmin kuin kohtuukäyttäjät.

Pikkujoulut ovat Maunun mukaan siistiy­tyneet viime vuosina. Sama koskee hänen mukaansa monia muitakin ”irtiottotilanteita”, kuten risteilyjä ja festareita.

– Negatiivinen selitys on se, että työelämän paineet ovat niin kovat, että työporukassa pitää käyttäytyä asiallisesti ja hillitysti. Positiivinen selitys on se, että ihmiset ovat saaneet arkeensa enemmän sisältöä, eivätkä kaipaa enää niin rajuja irtiottoja, Maunu pohtii.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut