Arja Jormakka pyörtyi mystisesti huolto-aseman pöydässä: "Äitini kävi hyvästelemässä minut"

Länsimaisten tutkimusten perusteella jopa puolella ihmisistä on yliluonnollisia kokemuksia.

Arja Jormakka kokee, että hänellä on jonkinlainen "tavallista voimakkaampi intuitio". Sofia Telby

Heikki Kärki

Joulupäivänä 2011 Arja Jormakka ajoi miehensä kanssa Helsingistä kohti Jyväskylää. Jormakan äiti oli hoidettavana Keski-Suomen keskussairaalassa, mutta hänen tilansa ei ollut kriittinen.

Pariskunta pysähtyi puolenpäivän aikaan lounaalle Jari-Pekka-huoltoasemalle Hartolaan. Pian sen jälkeen, kun Jormakka oli istunut pöytään ruokailemaan, hän pyörtyi. Muutaman minuutin kuluttua Jormakka palasi tajuihinsa.

Kun pariskunta jatkoi matkaansa kohti Jyväskylää, Jormakan puhelin soi. Lääkäri pyysi ajamaan tien sivuun.

– Sanoin, että ei tarvitse. Tiedän, mitä on tapahtunut. Äitini kävi juuri hyvästelemässä minut.

Jormakan äiti kuoli 25.12.2011 kello 12.06. Kokemus hämmästytti myös Jormakan miestä, joka on Arjan mukaan ”todellinen jalat maassa -tyyppi”.

"Yhtä yleisiä kuin sydämen rytmihäiriöt"

Jormakan kokemus voi kuulostaa kummalliselta ja epäilyttävältä, mutta on itse asiassa suhteellisen tavanomainen. Länsimaisten tutkimusten mukaan yliluonnolliset kokemukset ovat yleisempiä kuin usein ajatellaan. Ruotsissa tehdyssä väestökyselyssä 18 prosenttia kertoi kokeneensa telepatiaa, 14 prosenttia koki olleensa kontaktissa kuolleeseen ihmiseen.

Kun eri kokemuksia summataan yhteen, päästään suurempiin prosenttilukuihin. Tutkimuksia yhdistellyt amerikkalainen psykologiryhmä päätyi siihen, että puolet ihmisistä on kokenut jotain yliluonnollista.

Suomessa ei ole tehty väestötason tutkimusta, mutta Turun yliopiston kulttuurisen terveyden ja hyvinvoinnin professori Marja-Liisa Honkasalo uskoo länsimaisten tutkimusten olevan lähellä totuutta. Hän tosin puhuu ”yliluonnollisen” sijaan ”kummista” kokemuksista. Yliluonnollinen on Honkasalon mielestä kokemuksia negatiivisesti arvottava sana.

– Arkiymmärryksen ylittävät, kummat ilmiöt ovat yhtä yleisiä kuin sydämen rytmihäiriöt, joista kärsii yli 40 prosenttia suomalaisväestöstä, Honkasalo vertaa.

"Voimakkaita ja jopa vihamielisiä reaktioita"

Vielä yleisempää on yliluonnolliseen uskominen. EU:n kyselyssä 41 prosenttia suomalaisista ilmoitti uskovansa Jumalaan ja 40 prosenttia jonkinlaiseen henkiseen voimaan. Vain 16 prosenttia ilmoitti, ettei usko mihinkään yliluonnolliseen.

Kokemukset yliluonnollisesta vaihtelevat hurjasti, sanoo aihetta Tampereen yliopistossa tutkinut sosiaalipsykologi Jeena Rancken. Toisessa ääripäässä on demoneiden hyökkäyksiä tai takapihalle laskeutuvia ufoja, toisessa enneunia, voimakkaita aavistuksia tai déjà-vu-tuntemuksia.

Yksi yhteinen piirre kokemuksilla on: niistä ei uskalleta puhua. Järkeä ja tiedettä arvostavassa yhteiskunnassa yliluonnollisesta kertominen leimaa ihmisen helposti hulluksi tai hörhöksi.

– Yliluonnolliset kokemukset herättävät voimakkaita ja jopa vihamielisiä reak­tioita. Se kertoo siitä, että aihe on tabu, Rancken sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.