Sähköinen autohuuma alkoi nakertaa norjalaisten hermoja

Kuningaskunnassa tuttu tahti myös syyskuussa: Teslan mallit ja e-Golf autonostajien suursuosikit.

Sähköautoihinsa rakastuneet norjalaiset ovat joutuneet totuttelemaan pitkiin jonoihin ilmaisilla latausasemilla. Keskisuomalainen

Timo Nieminen

Sähköautojen aina vain kasvava suosio on puhuttanut norjalaisia kesällä ja syksyllä. Sähköautojen lataamisesta johtuva ylikuormitus on vaikuttanut monilla Norjan alueilla sekä sähkön että sen jakelun laatuun. Samaan aikaan maksuttomille pikalatausasemille on alkanut syntyä pitkiä jonoja, eikä Oslossa kannata aina käyttää sähköautoille sallittuja bussikaistoja, koska ne ruuhkautuvat välillä jopa normaaleja kaistoja rankemmin.

Ostokäyttäytymisessä mikään ei kuitenkaan näytä muuttuvan. Syyskuun ensirekisteröintitilastossa sähköä käyttävien autojen osuus oli jälleen lähes kolmasosa eli suunnilleen sama kuin koko alkuvuoden.

Syyskuun myydyin automalli oli Volkswagen Golf, mutta norjalaiseen tapaan noin 70 prosenttia ensirekisteröidyistä VW:n klassikkomalleista oli täyssähköisiä e-Golfeja.

Golfin takana mallikohtaisessa tilastossa jyräsi Tesla. Toiseksi eniten rekisteröity automalli oli Tesla Model S ja kolmonen Tesla Model X. Kahden Tesla-mallin yhteenlaskettu rekisteröintimäärä syyskuussa oli 2 003. Luku asettuu mittakaavaansa, kun muistamme, että Suomessa on liikennekäytössä kaikkiaan 1 289 täyssähköistä henkilöautoa.

Norjalaisten sähköautohankinnat vain kiihtynevät loppuvuodesta, sillä nykyiset verohelpotukset päättyvät vuonna 2018. Norjan suurkäräjät päättänee tukipakettien jatkamisesta ainakin jossakin muodossa, mutta epätietoisuus vauhdittaa kansalaisten ostopäätöksiä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut