Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Autossa tupakointi voi nakertaa hurjan siivun vaihtoarvosta

Brittikyselyn mukaan 87 prosenttia vastaajista hylkää ostotilanteessa auton, jossa on tupakoitu.

Internetin keskustelupalstoilla vakuutellaan, että tupakan hajun saa aina pois auton sisätiloista. Ainakin brittiläiset autoliikkeet ovat toista mieltä. Outi Torvinen

Timo Nieminen

Brittiläisen Carbuyer-lehden mukaan autossa tupakoiminen voi vaikuttaa merkittävästi kulkuneuvon jälleenmyyntihintaan. Lehden haastattelemien autoliikkeiden mukaan tupakoinnit aiheuttamat hajut, tahrat ja verhoiluun palaneet jäljet laskevat auton arvoa usein jopa tuhansia puntia.

Monet autoliikkeet kertoivat lehdelle, etteivät ota lainkaan vastaan vaihtoautoa, jossa tupakoinnin jälkien tai hajujen poistaminen täysin olisi työlästä tai ehkä mahdotonta. Joskus tuuletukset ja höyrypesutkaan eivät riitä, vaan pinttynyt savunhaju haihtuu vasta auton verhoilut uusimalla.

Brittilehti teki myös kyselyn tupakoinnin vaikutuksesta käytetyn auton ostohaluihin. Peräti 87 prosenttia vastaajista sanoi hylkäävänsä itselleen muuten mieleisen auton, mikäli havaitsevat auton sisätiloissa tupakoidun.

Britannian ja Suomen lait sisältävät EU-tyyliin vain yhden ehdottoman määräyksen henkilöautossa tupakoimisesta. Jos autossa matkustaa alle 15-vuotias lapsi, tupakointi on kielletty.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut