Ruuhkasta korvausta, jouluna ei saa tehdä töitä – Tässä ovat työelämän erikoisimmat lisät ja ehdot

Palkka-asiat ovat syksyllä tapetilla, kun ammattiliitot neuvottelevat työehtosopimuksista ja palkoista.

Alkoissa maksetaan työntekijöille ruuhkalisää perjantaista ja pyhäpäiviä edeltävistä päivistä. Sami Saarenpää

Suvi-Tuulia Nykänen

Monessa ammatissa maksetaan palkan ja vuoro- tai ylityölisien lisäksi muitakin korvauksia, joskus todella oudoista asioista. Joihinkin työehtosopimuksiin on myös saatu ujutettua melko kummallisia ehtoja.

Hattu päästä esimerkiksi näiden ehtojen ja lisien neuvottelijoille.

Kahvia, kiitos!

Joillakin työpaikoilla on tapana tarjota työntekijöille kahvia tai teetä ilmaiseksi työsuhde-etuna. Finnairin lentäjille ei riitä pelkkä kahvi. Finnairin lentäjien työehtosopimuksessa sanotaan, että ”lentokoneessa on lennolla oltava joko kahvia, teetä tai virvoitusjuomia sekä pullotettua vettä ohjaajille tarjottavaksi tai heidän saatavillaan ohjaamosta poistumatta”.

Täysin ymmärrettävää. Vaikka olisihan sellainen lentomatka ikimuistoinen, jossa lentäjä kuuluttaisi puolivälissä reissua, että vihreä tee on loppu ja hänen täytyy nyt laskeutua Mumbaihin sitä hakemaan.

Viideltä saunaan

Suomalaiseen lauantaihin kuuluivat aikanaan sauna, Lauantaitanssit tai Bumtsibum. Jos työ tuli näiden pyhien asioiden väliin, täytyi menetyksestä tietysti maksaa asiallinen korvaus.

Lauantain ja pyhäpäivän saunalisä on mainittu monessa työehtosopimuksessa. Esimerkiksi paperimiehillä saunalisä on 4,17 euroa, ahtaajilla taas noin 3,50 euroa riippuen työnkuvasta.

Irwin Goodman lauloi aikanaan, että ”viideltä saunaan ja kuudelta putkaan, se on sellainen työmiehen lauantai”. Saunalisät ovatkin keskittyneet lähinnä miesvaltaisille teollisuusaloille. Nykyisin saunalisä kuulostaa lähinnä koomiselta ay-taisteluiden jäänteeltä, mutta sillä on oma tärkeä merkityksensä. Monen alan tessiin kuuluu lauantai-illan lisä, jossa on edelleen saunalisän henkeä.

Mitä korkeammalle kiipeät...

...sitä parempaa lisää saat. VR:n rautatietyöntekijät saavat lisäkorvausta korkealle kiipeämisestä. Esimerkiksi pylväisiin ja mastoihin kiipeämisestä maksetaan metreittäin korvausta: 15–35 metrin korkeudessa korvausta saa 5,06 euroa ja yli 115 metrin korkeudessa 12,75 euroa.

Korvausta onkin syytä maksaa, sillä harva kiipeäisi noin korkealle, vaikka siitä maksettaisiin mitä tahansa.

Ruuhkasta lisää rahaa

Pyhäpäivät saavat suomalaiset villiintymään alkoholista. Siksi Alkon työntekijöille maksetaan ruuhkalisää pyhiä edeltäviltä päiviltä. Lisä on 1,53 euroa tunnissa.

Ruuhkalisää maksetaan perjantai-iltaisin, jouluaattoa ja juhannusta edeltäviltä kahdelta myyntipäivältä sekä pääsiäistä, vappua ja uudenvuodenpäivää edeltävältä myyntipäivältä.

Olosuhteiden pakosta

Työpaikan epämiellyttävistä olosuhteista maksetaan korvausta esimerkiksi hiihtokeskusalalla ja kaupan alalla. Hiihtokeskuksissa korvausta saa lumetustyöstä ja valopylvääseen kiipeämisestä.

Kaupan työehtosopimuksessa mainitaan myös kylmät olosuhteet. Myymälätyöntekijöille maksetaan kylmähuonelisää vähintään viisi prosenttia. Pakkashuoneessa tehdyiltä työtunneilta maksetaan 20 prosentilla korotettu palkka.

Jokainen on varmasti joskus ottanut hernemaissipaprikapussin kaupan pakkasesta. Mietipä, kun olisit siellä useamman tunnin. Niin. Hrrrr.

Kotini on linnani

Sosiaalialalla päivystäminen tarkoittaa usein asuntovarallaoloa. Varallaolon aikana työntekijä ei saa poistua asunnostaan. Varallaolosta maksetaan puolet normaalista tuntipalkasta tai annetaan vapaa-aikahyvitystä.

Vaikka periaatteessa kotona oleminen ja mahdollisten töiden odottaminen voikin tuntua ahdistavalta, on tässä työehdossa ainakin yksi hyvä puoli: kerrankin saa olla luvan kanssa kotona.

Bussi ei starttaa ennen ysiä

Jääkiekon SM-liigassa pelaavia jääkiekkoilijoita sitoo Liigan yleissopimus, joka asettaa raamit joulunpyhille. Sopimuksessa sanotaan, että ”joulun aikana 22.12.–25.12. ei harjoitella, ei matkusteta eikä pelata. Tapaninpäivänä harjoitukset ja matkustaminen voivat alkaa aikaisintaan klo 9.00”.

Jääkiekkoilijoilla on siis ansaittu muutaman päivän joululoma. Ohjattuja harjoituksia ei saa järjestää, vaan neljän päivän vapaa on tarkoitus pyhittää perheen ja läheisten kanssa olemiseen.

Mutta tapaninpäivänä bussi ei starttaa ennen yhdeksää aamulla. Ei siis ole mikään varsinainen ihme, ettei esimerkiksi Oulun Kärpät pelannut viime tapaninpäivänä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut