Kolumni: Räjäytämme Reiskakisat

Tuntuu, että terrorismihössötys on mennyt överiksi, kirjoittaa Janne Laitinen.

Janne Laitinen

Vesannolla järjestettiin heinäkuussa Reiska-MM-kisat. Lupsakassa savolaistapahtumassa pelataan jalkapalloa Reino- ja Aino-tossuissa.

Tänä kesänä jokin oli toisin. Porteilla järjestyksenvalvojat kiinnittivät huomiota ”epäilyttävää käyttäytymistä” osoittaviin henkilöihin. He tutkivat laukkuja – vaikka kyseessä on ilmaistapahtuma.

Syynä oli Itä-Suomen poliisin ohjeistus, jolla varaudutaan terrorismiin – taustalla on suojelupoliisin kesäkuussa päivittämä terrorismin uhka-arvio. Sen soveltaminen on ollut poliisilaitosten harkinnassa.

Berliinin ja Nizzan kaltaisten iskujen estämiseksi poliisi on kehottanut lisäämään ajoesteitä. Ympäri Suomea on huomattu, kuinka yleisötapahtumien teitä ja katuja on tukittu traktorein, kuorma-autoin, heinäpaalein ja betoniporsain. Savolaisohjeissakin puhutaan ”moottorikäyttöisellä ajoneuvolla” aiheutettavasta väkivallasta.

Terrorismin uhka on Suomessa kohonnut. Tämä on supon arvio, eikä sitä käy kiistäminen. ”Suomessa on muita valtioita ja erilaisia uskonnollisia intressejä edustavia kohteita sekä kansainvälisiä tapahtumia”, joihin uhka kohdistuu, arviossa sanotaan.

Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että Pori Jazzeilla, Suviseuroissa ja muissa megaluokan tapahtumissa kiristetään turvatoimia. Pistotarkastukset ja jalankulkijoiden suojeleminen kuulostavat ihan järkeviltä varotoimilta, kun samalle pellolle pakkautuu kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Mutta siinä vaiheessa kun Tuusniemen Kutujuhlilla aletaan pohtia ajoesteitä rekkaiskujen varalle, tuntuu, että terrorismihössötys on mennyt överiksi.

Terrori-iskun tekijä langettaa käytännössä itselleen kuolemantuomion, ja iskuilla haetaan maksimaalista julkisuutta. Supon mukaan seurannassa on 350 henkilöä, joilla on yhteyksiä ääri-islamisteihin.

Kaikki kunnia Suomen pienille kesätapahtumille. Mutta jos joku näistä piruparoista ei löydä kunnianhimoisempaa kohdetta kuin Vesannon Reiska-turnaus, sanoisin, että Isis on hävinnyt.

Sillä välin turvatoimet vain muistuttavat sairaasta maailmasta, kun tarkoitus oli potkia palloa hassuissa tohveleissa.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.