Psykoterapiaan pääsy riippuu asuinpaikasta – "Terapeuteille ei ole vapaita aikoja"

Kelan korvaamaa kuntoutuspsykoterapiaa tekevien psykoterapeuttien määrissä on iso ja alueellisia eroja.

Lahtelaisella psykoterapeutilla Tuija Karvosella ei juuri ole vapaita aikoja uusille asiakkaille. Lauri Rotko

Suvi-Tuulia Nykänen

Maakunnallisesti huonoin tilanne on Ahvenanmaalla ja Lapissa. Ahvenanmaalla on yksi psykoterapeutti noin 4 500:aa asukasta ja Lapissa noin 3 000:ta asukasta kohden. Paras tilanne on Uudellamaalla, jossa on yksi psykoterapeutti noin 1 100:aa asukasta kohden.

Sunnuntaisuomalaisen tiedot perustuvat psykologi Dmitry Poletaevin laskemiin suhdelukuihin. Poletaev on verrannut tilastossaan Kelan kuntoutuspsykoterapian palveluntuottajarekisteriä ja kuntien asukaslukuja.

Vertailun mukaan esimerkiksi Päijät-Hämeessä psykoterapeutteja on yksi 2 320 asukkaalle, Pohjois-Savossa 2 095 asukkaalle, Keski-Suomessa 1 850 asukkaalle ja Pohjois-Karjalassa 1 770 asukkaalle.

– Ihmiset osaavat nykyisin hakeutua paremmin lääkäriin ja terapiaan. Ongelma on vain siinä, ettei terapeuteille ole vapaita aikoja, sanoo lahtelainen psykoterapeutti Tuija Karvonen.

Käytännössä alueelliset erot tarkoittavat sitä, että psykoterapiaa tarvitsevan täytyy matkustaa saadakseen hoitoa. Vaikka matkakuluihin on mahdollista hakea korvauksia Kelalta, eivät pitkät matkat ole helppoja mieleltään sairaalle.

Viime vuonna Kelan kuntoutuspsykoterapiaa sai lähes 32 000 ihmistä. Kela maksaa osan kuntouttavasta psykotera­piasta silloin, kun terapialla edistetään potilaan työ- tai opiskelukykyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.