Suosikkikirjailijan suuri suru: Oman lapsen kuolema, pienen pojan yliajo

Clare Mackintosh on kirjoittanut tragediansa menestysromaaniksi.

Clare Mackintosh oli alkuvuodesta Suomen suosituin käännöskirjailija. Laura Oja

Heikki Kärki

Suomalaiskirjailija Erno Paasilinna kirjoitti, että "kirjailijaksi ei synnytä, on elettävä sellainen elämä, josta syntyy kirjailija".

Paasilinnan näkemys tulee mieleen, kun kuuntelee Suomen suosituimpiin käännöskirjailijoihin kuuluvan Clare Mackintoshin, 41, tarinaa. Mackintosh halusi jo pikkutyttönä kirjailijaksi, mutta ei uskonut sen olevan mahdollista. Mackintosh opiskeli poliisiksi, teki yhdentoista vuoden työuran ja kohtasi useita traagisia tilanteita.

Erityisen hyvin Mackintoshin mieleen jäi 9-vuotiaan pojan kuolemaan johtanut yliajo vuonna 2000. Puiston vieressä hurjastellutta syyllistä ei koskaan saatu vastuuseen.

– Jäin miettimään sitä vuosiksi, Mackintosh sanoo.

– Kuinka joku voi tappaa pienen lapsen ja paeta paikalta? Miksi tutkimukset eivät pidätyksistä huolimatta johtaneet läpimurtoon? Voiko äiti selvitä koskaan lapsensa kuolemasta?

Tähän Mackintosh joutui itse vastaamaan kymmenen vuotta myöhemmin. Hän oli miehensä kanssa yrittänyt lasta vuosien ajan. Kun kaksospojat lopulta syntyivät koeputkihedelmöityksen avulla, toinen heistä kuoli viiden viikon ikäisenä aivokalvontulehdukseen.

– Ymmärsin, että ihminen selviää kamalistakin asioista. Ei ole muuta mahdollisuutta.

Kirjoittaminen oli Mackintoshin tapa käsitellä asioita. Hän aloitti anonyymin blogin, josta tuli nopeasti suosittu. Samalla Mackintosh alkoi kirjoittaa romaania, johon hän poimi ihmisiä ja tapahtumia omasta elämästään: lapsen kuolema, pienen pojan selvittämätön yliajo, poliisin työssä usein kohdattu parisuhdeväkivalta...

Kirjan nimeksi tuli Annoin sinun mennä. Mackintosh löysi agentin, joka arvioi, että lukijat tuskin ymmärtäisivät sen rakennetta tai tyyliä. Sisältö on hidastempoista psykologista ihmiskuvausta, ei perinteistä vauhdikasta rikoskirjallisuutta.

Kustantaja suhtautui varovaisesti. Sanottiin, että 10 000 myytyä kappaletta on esikoisteokselta hyvä tulos.

– Koska olen kunnianhimoinen, päätin salaa tavoitella 20 000 kappaletta.

Arviot menivät roimasti pieleen. Romaanista tuli yksi kansainvälisen rikoskirjallisuuden viime vuosien suurimmista ilmiöistä. Pelkästään Britanniassa Annoin sinun mennä on ostettu yli 500 000 kotiin. Se on käännetty 35 kielelle, voittanut useita palkintoja, ja teoksen kokonaismyyntimäärä on reilusti yli miljoonan. Nyt Mackintosh on miljonääri, joka elää isossa talossa Walesin maaseudulla. Hänen poliisina työskennellyt aviomiehensä on voinut lopettaa päivätyönsä ja keskittyä perheen kolmen lapsen hoitoon.

– Poliisina en ollut asiakkailleni kiitollinen. Kirjailijana ymmärrän, että kaikki minulle tapahtuneet hyvät asiat ovat kirjan ostaneiden ihmisten ansiota, Mackintosh kiittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.