Norjan ja Suomen autotilastot eivät ole edes sukua toisilleen

Tesla Model X, Renault Zoe ja muut Suomessa harvinaiset täyssähkömallit norjalaisten suosikkeja.

Tesla Model X ponnisti kesäkuussa Norjan toiseksi myydyimmäksi automalliksi. Tesla

Timo Nieminen

Norjalainen sähköautohuuma kiihtyy edelleen. Noin puoli vuotta sitten Norjan sähköautoyhdistys ilmoitti, että täyssähköisten autojen määrä on noussut yli 100 000:een. Se tarkoittaa, että asukaslukuun suhteutettuna Norjassa on ylivoimaisesti eniten sähköautoja maailmassa.

Tilasto autojen ensirekisteröinneistä Norjassa kesäkuussa on suomalaisittain jopa kummallista luettavaa. Tilaston ykkösenä tosin koreilee eurooppalainen kestosuosikki Volkswagen Golf, mutta Norjassa sekin on kärjessä täyssähköisen versionsa eli e-Golfin ansiosta. Peräti 69 prosenttia Golfin myynnistä kirjattiin e-Golfille.

Toiseksi myydyin automalli kesäkuussa oli täyssähköinen Tesla Model X, kolmosena täyssähköinen Renault Zoe ja nelosena täyssähköiseksi luokiteltava BMW i3 (autossa on matkanjatkajana pieni bensiinimoottori, jolla voi ladata akkuja). Seitsemän myydyimmän joukossa ovat lisäksi täyssähköiset Opel Ampera-e ja Nissan Leaf.

Ensirekisteröidyistä enemmän kuin joka neljäs auto (27,7 prosenttia) oli kesäkuussa täyssähköinen.

Norjan valtio on jo pitkään tukenut täyssähköautojen hankkimista ja käyttöä. Sähköautoille on tarjolla veroetuja, vapautuksia tietulleista ja ilmaisia pysäköintipaikkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.