Startup-yritysten ylimmässä johdossa vain neljä naista sadassa

"Kun tapaan muita yrittäjiä, usein voisin olla heidän äitinsä", sanoo Paula Savolainen, 52.

Paula Savolainen on sukupuolensa puolesta poikkeus startup-yrittäjänä. Akseli Muraja

Janne Laitinen

Suomen menestyneimmissä startup-yrityksissä vain neljä sadasta hallituksen jäsenestä on naisia. Myös esimiesportaassa ja koko henkilöstössä naiset jäävät vähemmistöön.

Sunnuntaisuomalainen kysyi Suomen suurimmista Tekes-rahoitteisista startup-yrityksistä niiden sukupuolijakaumaa. Esimiesasemassa olevista naisia on neljännes, samoin koko henkilöstöstä. Tietoja antaneista yrityksistä vain kahden hallituksessa on nainen. Toimitusjohtajat ja hallitusten puheenjohtajat ovat kaikki miehiä.

Syitä kasvuyritysten miesvaltaisuudelle löytyy niin historiasta ja koulutuksesta kuin suomalaisesta perhepolitiikastakin. Valtaosa startupeista toimii miesvaltaisilla teknologia-aloilla, kuten elektroniikka- ja sähköteollisuudessa ja ohjelmistosuunnittelussa.

– Sukupuolistaminen ja sukupuolitietoisuus lähtee jo päiväkodista, vaikkei pitäisi. Se jatkuu peruskoulussa siinä, miten suuntaudutaan esimerkiksi matemaattisissa aineissa ja käsitöissä, neuvotteleva virkamies Tuija Ypyä työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Siilinjärveläinen Paula Savolainen, 52, vitsailee olevansa ”kummajainen” niin ikänsä kuin ammatinvalintojensa puolesta. Muun muassa koodarina ja ohjelmistoalan yliopistotutkijana työskennellyt Savolainen perusti startup-yrityksen runsas vuosi sitten. Hänen perustamansa SaltemVox Oy on kehittänyt äänensiirtojärjestelmän.

– Kun tapaan muita startup-yrittäjiä, usein voisin olla heidän äitinsä, Savolainen nauraa.

Savolainen sanoo, ettei kukaan ole kyseenalaistanut hänen päätöstään ryhtyä yrittäjäksi.

– Mutta ehkä se johtuu iästäni. Minun ainokaiseni on jo omillaan, eikä minulla ole perhettä hoidettavanani. Tämä on mahtavaa aikaa, kun on mahdollisuus tehdä tällaista. Kymmenen vuotta sitten yrittäjyys ei olisi tullut kuuloonkaan.

Sukupuolijakaumaa kysyttiin 15 liikevaihdoltaan suurimmasta Tekes-rahoitteisesta startup-yrityksestä. Tiedot saatiin yhdeksästä yrityksestä: Aste Finland Oy, Efima Oy, Firstbeat Technologies Oy, Framery Oy, iLOQ Oy, Nordcloud Oy, OptoFidelity Oy, Optomed Oy, SLP Group Oy.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut