Kolumni: Älkää kiusatko potilasta nenäliinoilla

Miesten lapsettomuus on typerä tabu, kirjoittaa Heikki Kärki.

Heikki Kärki

Lääkärin pöydällä oli pino nenäliinoja, päällimmäinen valmiiksi koholleen nostettuna. Itkuun purskahtava potilas saisi sujuvasti paperia kyynelten kuivaamiseen.

Lapsettomuusklinikka on jännä paikka. Tavallisessa vaaleasävyisessä lääkärinhuoneessa koetaan raivoa, epätoivoa ja ahdistusta. Unelmat tuhoutuvat tai ainakin siirtyvät epämääräiseen tulevaisuuteen.

On kummallista, kuinka suru harhauttaa ajatukset typeriin yksityiskohtiin. Minua ärsyttivät nenäliinat. Liian suunniteltua, kliinistä ja epäyksilöllistä. Antakaa minun itkeä räkää naamalleni!

Miesten lapsettomuus on tabu, kerrottiin viimeksi keskiviikon Helsingin Sanomissa. Näin siitä huolimatta, että esimerkiksi 45-vuotiaista suomalaismiehistä yli neljäsosa on lapsettomia. Tahattomasta lapsettomuudesta kärsivien osuutta ei tiedetä, mutta heitä on vähintään kymmeniätuhansia.

On älytöntä, että tällainen asia on tabu. Tahaton lapsettomuus on yhteiskunnallinen ja yksilöllinen ongelma, jossa ei pitäisi olla mitään hävettävää. Suomeen syntyy tänä vuonna vähemmän lapsia kuin kertaakaan nälkävuoden 1868 jälkeen. Se heikentää kansantaloutta, horjuttaa eläkejärjestelmää ja aiheuttaa inhimillistä kärsimystä: yksinäisyyttä, pettymyksiä, merkityksettömyyden tunnetta.

Ongelmat tuskin ratkeavat sillä, että lapsettomuudesta vaietaan. Etenkin, kun aiheeseen liittyy paljon puolisalaista tietoa. Kerroin lapsettomuushoidoistani lehdessä keväällä 2012. Sen jälkeen minulta on kysytty asiasta satoja kertoja. Paljonko hoidot maksavat, Millaista pornoa lapsettomuusklinikalla on, ja niin edelleen.

Tabut ovat murrettavissa.

Kerroin viime viikonloppuna kavereilleni, että saamme toisen lapsen. Monelle olin ruikuttanut aiemmin lapsettomuudesta. Nyt uutinen sai aikaan onnitteluja, kysymyksiä ja jopa piruilevaa huumoria. Siinä hetkessä lapsettomuus oli yhtä arkinen keskustelunaihe kuin se, mitä makkaraa seuraavaksi syötäisiin.

Oli tietysti helppo nauraa, kun lopputulos oli positiivinen. Mutta uskon, että kyse oli muustakin. Kertoessani peloista, ahdistuksista ja järjettömästä nenäliinaraivosta, olin tullut lörpötelleeksi tabun tiehensä.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.