Ruotsin autokauppa vilkkaampaa kuin koskaan

Mallikohtaisen myyntitilaston perusteella pienet hiilidioksidipäästöt eivät ratkaise ruotsalaisten ostopäätöksiä.

Volvo XC60 oli toiseksi ensirekisteröidyin automalli Ruotsissa tammi-kesäkuussa, mutta jo kesäkuukausina se nousee ykköseksi. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Ruotsissa mitattiin äskettäin laajassa mielipidemittauksessa, kuinka moni ei selviäisi arjestaan ilman omassa käytössä olevaa henkilöautoa. Lopputulos yllätti tukimuksen tekijät: 64 prosenttia vastaajista sanoi olevansa riippuvainen omasta autosta. Vastaavassa kyselyssä vuonna 2013 prosentti oli 61, joten yksityisautoilu näyttää Ruotsissakin selvästi lisääntyvän.

Samaa päätelmää tukevat kesäkuun ensirekisteröintitilastot. Kuukauden aikana jälleenmyyjiltä lähti asiakkaille 38 324 uutta henkilöautoa, mikä on suurin yksittäisen kuukauden myyntimäärä Ruotsissa koskaan. Vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana Ruotsissa on jo ensirekisteröity 193 530 henkilöautoa, joten noin 10 miljoonan asukkaan valtiossa mennään autojen keski-iän kannalta aivan toista vauhtia kuin Suomessa (vuoden 2017 myyntiennuste 120 000).

Kesäkuun mallikohtaisen myyntitilaston kärjessä olivat Ruotsissa tutusti Volvot. Ykköseksi myi Volvo S90/V90 täpärästi ennen saman valmistajan XC60-katumaasturia. Samat automallit ovat myös tammi-kesäkuun tilaston kärkipaikoilla.

Ruotsia pidetään usein vihreänä, ekologisten arvojen maana. Ehkä näin onkin, mutta autojen myyntimäärissä tai automallien valinnoissa se ei näy. Mallikohtaisessa myyntitilastossa pitää kahlata kauas, jos haluaa löytää todella pienillä päästöillä varustettuja autoja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut