Kolumni: Hetkeni parkkienkelinä

Olin lauantaina Lutakossa toteamassa virhemaksuilla laputettujen autojen rivit ja minua hävetti. Nolotti, että kotikaupunkini näyttäytyy ahneena ja joustamattomana autoilijoiden rankaisijana, toimittaja Mervi Varonen kirjoittaa.

Toimivat pysäköintijärjestelyt ovat erittäin näkyvä osa tapahtuman organisointia. Hanna Marjanen

Mervi  Varonen

Näinkö kehitetään positiivista Jyväskylä-kuvaa, kysyi muuan Virtanen Keskisuomalaisen mielipidepalstalla. Häntä harmitti, että pysäköinninvalvojat pilasivat aurinkoisen markkinatunnelman Jyväskylän satamassa viikko sitten. Virtanen arvioi, että kaupungin kassaan kerättiin tuhansia euroja autoilijoilta, jotka jättivät pahaa-aavistamatta autonsa parkkiin tapahtuman viereiselle pysäköintialueelle.

Virtasen huoli on mielestäni aiheellinen. Jyväskylä mainostaa itseään valovoimaisena tapahtumien kaupunkina ja kehuu puitteitaan mainioiksi. Satama-alueesta on rakentunut vilkas kesätapahtumien keskuspaikka. Kansainväliset suurmarkkinat tulivat ja menivät, nyt Lutakonaukio on aidattu Suomipop-festivaalin käyttöön.

Toimivat pysäköintijärjestelyt ovat erittäin näkyvä osa tapahtuman organisointia. Huonot järjestelyt kuuluvat kauas, sillä sana leviää salamana, jos kotiinviemisinä on ”turha” parkkisakko. Se on kuin pahanmakuinen jälkiruoka, joka pilaa muutoin loistavan aterian.

 

Olin lauantaina Lutakossa toteamassa virhemaksuilla laputettujen autojen rivit ja minua hävetti. Nolotti, että kotikaupunkini näyttäytyy ahneena ja joustamattomana autoilijoiden rankaisijana.

Paikallisena tiedän, että sataman päädyn kiekollisella P-alueella on ansa, johon moni lankeaa. Siellä on runsaasti tilaa pysäköidä, mutta sallittua se on vain niiltä osin, missä on merkein osoitettu, että riviin järjesty.

Arvaan, että seuraavaksi murisevat ne, joiden mielestä on oma moka, jos ei osaa sääntöjä. Omasta mielestäni ystävällisempi ote pikkumokiin palvelisi tapahtumakaupungin mainetta paremmin kuin se, että mennään laput silmillä ja sääntökirja edellä.

Kaikista virheistä ei ole pakko sakottaa, se on tahdon asia. En kuitenkaan syytä pysäköinninvalvojia ilon pilaamisesta, he tekevät työtään annettujen linjausten mukaan. Mutta olisiko aihetta tarkistaa niitä linjauksia hyvän mielen kesäkaupungille sopivampaan suuntaan? Kun yksityistilaisuuksiinkin voi anoa kaupungilta poikkeuslupaa vapaampaan pysäköintiin, miksei samaa voitaisi soveltaa viran puolesta yleisötapahtumien yhteydessä?

 

Sataman sakkorysässä pelastin autoilijoita ”turhilta” virhemaksuilta sen minkä kerkesin. Annoin 60 euron arvoisia neuvoja niille, jotka vahingossa laittoivat autonsa väärin parkkiin. Yritin viittoa autoilijoita Paviljongin P-taloihin päin, mutta en tiedä, oliko niissä tilaa. Kun itse etsin parkkipaikkaa, P-talojen opastetaulut eivät toimineet.

Oli ihanaa olla hetki parkkienkelinä. Sain kuskeilta kiitosta ja säästin heiltä yhteensä ainakin tonnin verran virhemaksuja.

Ilmassa oli myös hämmästystä ja vihastusta. Sataman maksullinen P-alue oli kokonaan varattu markkinamyyjien kalustolle, joten sumppu oli valtaisa kiekollisella P-alueella sataman kärjessä, kun liikkeellä oli tuhansittain väkeä.

Lähden tänään kohti Poria jazzailemaan. On ilo huomata, että tulijoita opastetaan ennakkoon pysäköimään autonsa 10 euron päiväparkkiin, jonka voi maksaa etukäteen verkossa. Se ei kuulosta kiskonnalta, vaan siltä, että homma on haluttu tehdä helpoksi tapahtumavieraan kannalta. Kiitos Pori!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.