Irakilaismies palasi tuhottuun Mosuliin - "En usko, että Suomi lähettää ketään kuolemaan"

Moni tuli Suomeen vain rahan takia, uskoo Saad Tahseen Farhan.

Saad Tahseen Farhan Tarinan vastaanottokeskuksessa Siilinjärvellä helmikuussa 2016. Vieressä taideopettaja Heidemarie Hillebrecht. Matias Honkamaa

Janne Laitinen

Turvapaikanhakija Saad Tahseen Farhan, 53, palasi vapaaehtoisesti Suomesta Irakin Mosuliin löytääkseen perheensä terroristijärjestö Isisin hallitsemasta kaupungista. Perhe on hengissä, mutta Farhanin kotikaupunki on raunioina.

Farhanin vaimo ja kaksi aikuista poikaa olivat loukussa Isisin valloittamassa Mosulissa, kunnes alkuvuodesta armeija sai avattua siviileille pakokäytävän. Jälleennäkeminen oli Farhanille shokki.

– He olivat kalpeita ja nääntyneitä. Soimasin itseäni siitä, että jätin heidät. Mutta jos olisin jäänyt, minut olisi luultavasti tapettu, Farhan kertoo Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.

Perhe majailee nyt Itä-Mosulin vapautetulla alueella vuokra-asunnossa, jossa ei ole vesijohtovettä, sähköä eikä juuri huonekaluja.

Farhan haki Suomesta turvapaikkaa ja toivoi saavansa perheensäkin Suomeen. Yli vuoden odottelun jälkeen hän kuitenkin turhautui ja palasi takaisin.

– Mosuliin hyökättiin, ja kaikki yhteydet perheeseeni katkesivat. Pelkäsin heidän kuolleen tai tulleen vangituiksi.

Tarinan vastaanottokeskuksessa Siilinjärvellä ollessaan Farhan teki ja myi tauluja saadakseen rahaa perheelleen. Lisäksi suomalaiset antoivat perheelle lahjoituksia.

– Pystyin lähettämään perheelleni rahaa melkein joka kuukausi. Se ei olisi ollut mahdollista ilman suomalaisia, Farhan kiittelee.

Suomen pakkopalautuksia Irakiin on arvosteltu epäoikeudenmukaisina, mutta Farhanin mielestä Suomi kohtelee turvapaikanhakijoita tasapuolisesti.

– Suurin osa mosulilaisista saa turvapaikan. Moni tuli Suomeen vain rahan takia ja sai kielteisen päätöksen. Heitä on lähetetty takaisin, mutta turvallisille alueille Bagdadiin tai muualle. En usko, että Suomi lähettää ketään kuolemaan.

Farhanin koko haastattelu julkaistiin päivän lehdessä Sunnuntaisuomalaisessa. Haastattelimme myös muun muassa mosulilaisessa sairaalassa työskentelevää suomalaista sairaanhoitajaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut