Kolumni: Kasvatanko sosiopaattia?

Talotoimikunta päätti lopettaa me-hengen luomisen, kirjoittaa Janne Laitinen.

Janne Laitinen

Taloyhtiössäni oli riita. Siitä raportoitiin ilmoitustaululla talotoimikunnan pöytäkirjassa.

Yksi syytti toista siitä, että tämä oli kytännyt hänen pysäköintiään. Toinen väitti, että häntä oli uhkailtu, ja kertoi tehneensä rikosilmoituksen. On todistevideo ja äänitallenne. Isännöitsijäkin vedettiin soppaan mukaan.

Lopuksi talotoimikunta päätti lakkauttaa itsensä luottamuspulan takia.

Talotoimikunta on taloyhtiön asukkaista muodostettu joukko, jonka tehtävänä on luoda me-henkeä ja yhteisöllisyyttä.

En tunne riidan yksityiskohtia mutta sanoisin, että talotoimikunta on epäonnistunut tehtävässään.

Jännä juttu tuo yhteisöllisyys. Sitä elää keski-iän kynnykselle ajatellen, ettei tarvitse ympärilleen kovin montaa ihmistä. Yksikin riittää.

Sitten pääluku kotitaloudessa kasvaa yhdellä, ja mielessä alkaa pyöriä kaikenlaista. Juuret ja miten ne kasvatetaan. Kun seuraava sukupolvi joskus tulevaisuudessa ajattelee kotiaan, mitä sille tulee mieleen?

Toivottavasti ei ainakaan kinasteleva taloyhtiö. Jos yhteisöllisyys kaupungissa on kyräileviä naapureita, joita yhdistävät vain betoniseinät, ehkä yhteisöllisyyttä on etsittävä muualta.

Juurettomuus on harvaan asutussa ja nopeasti kaupungistuvassa Suomessa tavallista: mummola on usein niin kaukana, että hyvä jos nähdään jouluna ja pääsiäisenä.

Juurettomuus ei ole vain henkilökohtainen asia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Nuorisotutkimusverkosto tutkivat vuonna 1987 syntyneiden suomalaisten elämää syntymästä 25-vuotiaiksi. Mitä useammin nuori elämässään muuttaa, sitä todennäköisemmin hänellä on vaikeaa: työttömyyttä, mielenterveysongelmia, kesken jääneitä opintoja.

Sosiologit ja kasvatustieteilijät selittävät tätä kasvuympäristön muutoksilla. Kaverit, koulu ja tukiverkostot katoavat ja vaihtuvat ja niin edelleen.

Kasvatanko siis tietämättäni sosiopaattia, joka raivoaa naapurilleen väärin pysäköidystä autosta, koska lapsena kotiosoite vaihtui liian tiheään? Pitääkö omalle juurettomuudelle tehdä jotakin?

Tällaisten kysymysten rinnalla taloyhtiön riidat tuntuvat vähäpätöisiltä pulmilta.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.