Kolumni: Kunnollinen ihminen äänesti Trumpia

Bill kertoi äänestäneensä aina demokraatteja, mutta nyt ääni meni Trumpille, kirjoittaa Rosa Liksom.

Rosa Liksom

Matkustin maaliskuussa junalla länsirannikon Seattlesta itärannikon New Yorkiin. Istuskelin maisemavaunussa ihailemassa lumen sokeroimaa metsärinteistä vuoristomaisemaa.

Odottelin, että Montanan osavaltio jäisi taakse ja saapuisimme seuraavaan harvaanasuttuun, köyhään ja kovien pakkasten runtelemaan osaval­tioon: Pohjois-Dakotaan. Sinne jonnekin isotätini muutti 1920-luvulla savottaemännäksi ja asui ensimmäiset vuodet maakuopassa.

Junan luikerrellessa alhaalla laaksossa muistelin edellisen viikon mahtavia työpäiviäni yliopiston kampuksella Seattlessa: innokkaita opiskelijoita ja huippuprofessoreita, jotka olivat syvästi huolissaan USA:n tulevaisuudesta. Yhdysvaltojen uusi presidentti Donald Trump oli ollut virassaan reilun kuukauden ja twiittaillut nämä Hillary Clintonia äänestäneet älyköt pökerryksiin.

Where do you come from? kysyi lippalakkipäinen keski-ikäinen mies viereiseltä penkiltä.

Kun kerroin tulevani Suomesta, Billiksi esittäytynyt mies sanoi selvällä suomenkielellä: pulska poika. Hän kertoi asuvansa Whitefishissä ja hänen naapurinaan oli ahkera ja vähäpuheinen suomalainen metsuri. Tämä oli neljännen polven suomalainen maahanmuuttaja, jonka suomenkielen sanavarasto käsitti nuo kaksi sanaa.

Bill kertoi paiskineensa töitä vuosikaudet petrokemian tehtaassa mutta saaneensa potkut kolme vuotta sitten, kun robotit veivät hänen työnsä.

– Washingtonin eliitti on tehnyt minusta sosiaalipummin ja luuserin, Bill puuskahti.

Nyt hän oli matkalla työhaastatteluun Pohjois-Dakotan Fargoon ja sanoi muuttavansa sinne, jos tulee valituksi. Vaimon ja lapset hän aikoi jättää Whitefishiin, koska vaimolla oli sentään töitä. Bill kertoi äänestäneensä aina demokraatteja, mutta nyt ääni oli mennyt Trumpille.

Bill hymyili ja käänsi katseensa ikkunaan. Hän veti syvään henkeä ja totesi rauhallisesti ymmärtävänsä, että Trump puhuu paskaa, mutta tämä työnantajana saattaa ymmärtää työläisiä. Tehtaat pitäisi saada Kiinasta takaisin tänne, Bill sanoi ja huokaisi alistuneesti.

”Mun kaltaisten kunnon ihmisten tulot ovat laskeneet vuodesta toiseen, samaan aikaan kun eliitin tulot ovat moninkertaistuneet. Mä äänestin Trumpia, koska se puhuu sellasta kieltä, mitä meikäläinenkin ymmärtää. Mä arvostan ihmistä, joka sanoo asiat suoraan eikä selittele.”

Bill vilkaisi minua, rykäisi ja vaikeni.

Juna kouristeli, nytkähteli ja lopulta huojahti kömpelösti Culbertsonin aseman ohitse. Welcome to North Dakota. Pehmeät lumihiutaleet leijuivat kyläpahasen yllä. Hylätyllä asemalaiturilla hyppi yksinäinen varislintu.

Kolumnisti on kirjailija ja taiteilija. Kesän aikana hän kirjoittaa kolmiosaisen sarjan matkamuistoistaan tämän päivän Yhdysvalloissa. Tämä on sarjan toinen osa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.