Tämä tuttu varuste riisutaan vaivihkaa uusista autoista

Etusumuvalo on valmistajien mukaan hyödytön, koska kehittyneet ajovalojärjestelmät tekevät sen työn.

Esimerkiksi Hyundai-konsernin luksusmerkki Genesis on lähtenyt etusumuvalottomuuden polulle. Genesis

Timo Nieminen

Autojen etusumuvaloille on käymässä kuten vararenkaille tai tuhkakupeille. Jos jokin ei ole henkilöautossa välttämätöntä, pakollista ja valmistajien mielestä enää edes tarpeellista, se jätetään kaikessa hiljaisuudessa pois.

Premium-luokan autonvalmistajista esimerkiksi Mercedes-Benz, Audi, Lincoln, Cadillac ja Hyundai-konserni ovat alkaneet riisua etusumuvaloja uusimmista malleistaan.

Etusumuvaloista pikkuhiljaa luopuvien valmistajien perustelut ovat samansuuntaiset: 1) autojen valojärjestelmien huima kehitys tekee etusumuvalot tarpeettomiksi, 2) etusumuvalojen paikat auton keulassa tarvitaan uudemmalle tekniikalle, kuten erilaisille tutkille ja sensoreille, 3) etusumuvalot ovat monille autoilijoille täysin tarpeettomat ja 4) tulevaisuuden itseohjautuvissa autoissa ei ole tarvetta edes ajovaloille.

Selitykset ovat järkeenkäypiä, mutta etusumuvaloilla on paljon kannattajiakin. Kovassa sumussa tai ankarassa lumisateessa ne tekevät hyvin työnsä eli valaisevat tien lähellä auton keulaa. Näin autoilija ehtii hiljaisessa vauhdissa havaita mahdolliset esteet ja kaistamerkinnät.

Jotkut valmistajat ovat myös julkisesti sanoutuneet irti etusumuvalojen karsimisesta. Esimerkiksi Volkswagen ja BMW ovat kertoneet pitävänsä niitä hyödyllisinä ja luontevana turvallisuusvarusteina tulevaisuuden automallistossaan.

Useimmissa maissa – kuten Suomessa – etusumuvalo ei ole pakollinen, mutta takasumuvalo on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.