Houkuttaisiko päiväretki lintuja bongaten? Tässä Konneveden parhaat paikat

Kokenut eränkävijä, kirkkoherra Olavi Virtanen kertoo Konneveden maankuulun luonnon kahdeksan parasta lintubongauspaikkaa.

Klikkaa ja selaa nähdäksesi kartta Konneveden parhaista lintubongauspaikoista. Juha Sahlgren

Ira Blomberg-Kantsila

Konnevesi tunnetaan luonnostaan ja järvistään. Upea Etelä-Konneveden kansallispuisto kutsuu veneilemään ja melomaan järvenselille ja sokkeloiseen saaristoon, mutta myös patikoimaan korkeille kalliorinteille ja reheviin lehtoihin.

Konneveden luonto tarjoaa kuitenkin myös paljon muuta koettavaa.

Konneveden kirkkoherra Olavi Virtanen on tunnettu lintubongari, joka tuntee kotiseutunsa bongaus- ja retkeilypaikat kuin omat taskunsa – ehkä jopa paremmin. Hän neuvoo parhaat mestat Keskisuomalaisen lukijoille.

1. Pyhäjärvi

Pyhäjärvi on merkittävä lintujen kevätmuuton aikainen levähdyspaikka ja pesimäalue. Se on yksi Keski-Suomen parhaimmista lintujärvistä. Keväisin tavattava lajisto on erittäin runsas, kahlaajista ja vesilinnuista petolintuihin ja satunnaisiin harvinaisuuksiin.

Pesimälajistoon kuuluvat muun muassa kaikki tavalliset puolisukeltajasorsat, sotkat, silkkiuikku, kurki ja joutsen. Loppukesällä järvellä saalistaa paljon petolintuja.

Pyhäjärvi sijaitsee kunnan pohjoisosissa Särkisalossa. Noin kolmasosa järvestä jää Äänekosken Sumiaisten puolelle. Niin Konneveden kuin Sumiaisten puolella on kaikille avoin lintutorni.

Konneveden puolen tornille pääsee Pirttitaipaleentietä ja Sumiaisten puolen torniin Halttusentietä.

2. Pieni-Selkiäinen

Sijaitsee myös Särkisalossa. Se on linnustoltaan Pyhäjärven kaltainen. Sinne saatiin viime vuonna lintutorni, jonne kulku tapahtuu Särkisalontieltä.

Mitään viittaa tieltä tornille ei kuitenkaan toistaiseksi ole, vaan se pitää tietää. Tutustumisen arvoinen.

3. Siikakoski

Siikakoski on koskista suurin ja mahtavin. Se oli jo presidentti Urho Kekkosen suosima retkikohde. Siikakoski on hyvä retkikohde ihan jokaiselle ympäri vuoden ja se pysyy sulana ankarinakin pakkastalvina.

Kosken ylittävältä sillalta on helppo seurata lintujen elämää. Siikakoski on Keski-Suomen paras paikka seurata kalasääskien elämää niiden kyttäillessä saalista kalankasvatusaltailla. Niitä voi nähdä siinä useita yhtaikaa aamusta iltaan aina ruoka-aikaan.Kosken rannalla on laavu ja tulentekopaikka retkeilijöille. Liiteristä saa puita.

4. Karinkoski

Siikakoskesta seuraavat pikkukosket ovat Taikinainen ja Karinkoski. Kummankin rannalla on laavu ja tulentekopaikka retkeilijöitä varten sekä soutuvene vapaasti käytössä. Laavujen yhteydessä on liiteri, josta saa vapaasti ottaa polttopuita.

5. Kellankoski

Noin kilometrin pitkä voimakasvirtainen ja näyttävä Kellankoski on Olava Virtasen suosikki. Sen rannalla on voimalaitos, jonka pihasta lähtee polku alavirralle asti.

Virtaan ulottuu kolme pitkää laituria, joista on hyvä tarkkailla kosken menoa ja ympäristöä. Polun keskivaiheilla on pieni kota tulentekopaikkoineen. Omat puut mukaan.

6. Pesiäissalmi

Pesiäissalmi lasketaan yhdeksi koskeksi, vaikka se on vain vähän voimakkaampi virta laskien Liesvedestä Vanginveteen.

Kaunis paikka katollisine levähdyspisteineen Konneveden ja Hankasalmen rajalla Hankasalmentien varressa.

7. Korholankosket

Korholankoskiin kuuluvat peräkkäin olevat Ylimmäinen, Keskimmäinen ja Hannulankoski eli Alimmainen. Konneveden ja Hankasalmen kunnanraja halkoo koskia.

Parhaiten koskiin pääsee tutustumaan ajamalla Hankasalmentietä ja ennen Kärkkäälä-viittaa vasemmalle kyltti koskille. Keskimmäisen rannalla on kota seä laavu tulentekopaikkoineen ja polttopuineen vapaasti käytettävissä.Korholankosket kuuluvat Etelä-Konneveden kansallispuistoon.

8. Häähninmäki

Hankasalmen ja Konneveden rajalla sijaitseva Häähninmäki on vanha hämäläisten eränkäyntialueiden rajapiste. Häähninmäen maastoissa kulkee luontopolkuja, joista parkkipaikalta lähtevä kiertää Häähninlammen rantaan ja sieltä ylös Häähninmäelle.

Mäelle nousee luontopolku myös Sirkkamäen suunnasta. Häähninmäellä on vuonna 2012 rakennettu autiotupa, jota voivat käyttää kaikki luonnossa liikkujat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.