Kolumni: Rohkeus ei riitä maailman pelastamiseen

Earthship-ekotalo on kannatettava idea, mutta en haluaisi sellaista itselleni, kirjoittaa Mia Rouvinen.

Mia Rouvinen

Haluaisitko asua kierrätysmateriaaleista rakennetussa talossa, jossa asumiskustannukset olisivat olemattomat? Jonka sisällä olisi ympäri vuoden tasaisen lämmintä ja viherhuoneessa voisi kasvattaa vaikkapa kurkkuja?

Tällaisista ekotaloista puhui vihreän arkkitehtuurin suurnimi Michael Reynolds Helsingissä pari viikkoa sitten. Hän aloitti omavaraisuuteen pyrkivien Earthship-talojen kehittämisen 1970-luvun öljykriisin jälkeen.

Talojen rakentamisessa hyödynnetään muun muassa käytettyjä autonrenkaita ja lasipulloja. Käyttö- ja juomavesi suodatetaan sadevedestä ja jätevedet kierrätetään talon kasvien ja tontin järjestelmien kautta puhdistettuna luontoon. Sähköä tuotetaan aurinkopaneeleilla ja tuulimyllyillä.

Ensimmäinen talo rakennettiin New Mexicoon, ja se sai valtavan mediahuomion ”hippitalona”. Nyt taloja on rakennettu ympäri maailmaa. Suomalaisen luentoyleisön perusteella aihe tuntuu kiinnostavan lähinnä luontoihmisiä ja hippejä, mutta joukossa oli myös arkkitehteja.

Se on hyvä, sillä kierrätys ja omavaraisuus kiinnostavat myös kaltaisiani porvarillistuneita maailmanparantajia.

Suomessa Earthship-talot tarvitsisivat lisäsähköä talvikuukausina ja rakentaminen on lopulta yhtä kallista kuin tavallisen talon rakentaminen. Hintaa kerryttävät vesi- ja sähköjärjestelmät.

Viemäröintijärjestelmä ei Reynoldsin mukaan aiheuta hajuhaittoja, eivätkä vesiputket ole jäätyneet missään, mutta veteen liittyvät kysymykset mietityttivät minua vielä illan jälkeenkin.

Earthship-taloissa on paljon kannattamiani asioita, mutten rakennuttaisi sellaista itselleni. Olen liian turvallisuushakuinen: oloni saavat epävarmaksi jo tavallisen omakotitalon huoltotyöt.

Suomen oloissa taloissa voi ilmetä ongelmia, joiden kohtaamiseen rohkeuteni ja hermoni eivät riitäisi. Lisäksi olen mukavuudenhaluinen: en halua yhdistää vihertiloja olohuoneeseeni.

Maailman pelastaminen näillä taloilla jää muiden harteille, mutta onneksi ideoita voi soveltaa vaikka kesäkeittiön rakentamiseen.

Kirjoittaja on Sunnuntaisuomalaisen toimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.