Maailma on täynnä hassuja hääperinteitä – tässä erikoisimmat

Joissain maissa morsiamen päälle syljetään, toisissa morsianta heitellään puisilla linnuilla.

Nykyhäissäkin pidetään kiinni joistain ikiaikaisista perinteistä. Esa Jokinen

Mia Rouvinen

Häihin liittyy vanhoja perinteitä ja uskomuksia, joista moni ei halua luopua. Kyselytutkimusten mukaan nykyhäissäkin on suosittu pitää kiinni "jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua, jotain sinistä" -sanonnasta.

Se liittyy morsiamen asuun, jossa jokin uusi edustaa tulevaisuutta avioliitossa, vanha menneisyyttä perhesiteineen, lainattu luottamusta ja sinisellä torjutaan huonoa onnea. Sinistä on pidetty myös uskollisuuden värinä.

Suomessa avioliiton onneen on perinteisesti pyritty vaikuttamaan esimerkiksi morsiamen poveen kätketyillä esineillä, kuten saippualla ja tulitikuilla.

Saippuan tarkoitus on pitää morsiamen liikkeet liukkaina, kun taas tulitikulla on pyritty estämään lämmön loppuminen liitosta.

Ruotsissa morsiamet ovat perinteisesti laittaneet toiseen kenkäänsä kultakolikon isältään ja toiseen hopeakolikon äidiltään turvatakseen vaurauden liitossa.

Norjalaismorsiamet ovat puolestaan kantaneet kruunua, josta roikkuu metallisia amuletteja. Amulettien kilinän on ajateltu karkottavan pahoja henkiä.

Kenian ja Tansanian alueella asuvan Masai-heimon perinteisiin kuuluu, että morsiamen isä sylkäisee tyttärensä päähän ja povelle ennen kuin tämä lähtee sulhasen matkaan. Masai-kulttuurissa sylkeminen liittyy yleisemminkin hyvän onnen toivomiseen.

Korealaisissa häissä sulhasen äiti saattaa viskata morsianta puusta koverretuilla ankoilla tai hanhilla. Perinteen taustalla on uskollisuuden symboleina pidetyt mandariinisorsat. Samanlaista loppuelämän uskollisuutta toivotaan myös tulevalle liitolle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.