Nesteen henkilöstö keskeyttää polttoaineen jakelun viikoksi juhannuksesta eteenpäin

Huoltoasemilla saattaa tulla pulaa polttoaineista jakelukatkon takia.

Nesteen henkilöstöryhmät keskeyttävät polttoaineen jakelun viikoksi juhannuksen jälkeen. Kyseessä on vastalause pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen omistajapolitiikalle.

Yhtiö ei ollut saanut ennakkotietoa henkilöstön suunnitelmasta, mutta ilmoitti pyrkivänsä pitämään jakelukatkon vaikutukset asiakkaille ja liiketoiminnalle mahdollisimman pieninä. Nesteen Marketing & Services -liiketoiminta-alueen johtaja Panu Kopra ilmoitti, että Neste aikoo keskustella asiasta myös henkilöstöryhmien edustajien kanssa.

– Neste ei ota kantaa omistajien päätöksentekoon, vaan keskittyy omaan liiketoimintaansa. Tavoitteenamme on minimoida mielenilmauksesta asiakkaille ja liiketoiminnalle aiheutuvat vaikutukset, Kopra sanoi.

Neste Jacobsin ylempien toimihenkilöiden luottamusmies Timo Nyman kertoo STT:lle, että viranomaisten polttoainejakelu jatkuu normaalisti ja varmistetaan erikseen sovittavalla tavalla. Muuten jakelutauko alkaa maanantaina 26. kesäkuuta ja päättyy 2. heinäkuuta.

Huoltoasemilla saattaa tulla pulaa polttoaineista jakelukatkon takia, Nyman arvioi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) pahoitteli Nesteen työntekijöiden suunnitelmaa. Hän toivoi, että huomenna alkavat neuvottelut Nesteen johdon ja henkilöstöryhmien välillä tuottavat tulosta ja lakkouhka väistyy.

Ministerin mukaan tämän kaltaiset mielenilmaukset vahingoittavat Nesteen mainetta ja vaikuttavat yhtiön arvoon negatiivisesti.

– On syytä todeta, että lakko olisi toteutuessaan poliittinen luonteeltaan, koska eduskunnan tekemillä päätöksillä ei ole vaikutusta työntekijöiden asemaan eikä yhtiön liiketoimintaan, Lintilä sanoi.

Huolta yksityistämisestä

Tuotanto Nesteen jalostamoilla Porvoossa ja Naantalissa jatkuu jakelukatkon aikana normaalisti. Nesteen jalostamoilta toimitetaan polttoaineita suurelle osalle Suomen huoltoasemista.

Hallitus on ajanut läpi muutoksia omistajaohjauslakiin, joiden tuella valtion omistusosuutta Nesteessä voidaan laskea 33,4 prosenttiin nykyisestä 50,1 prosentista. Samalla on perustettu Valtion Kehitysyhtiö (Vake), johon on päätetty siirtää osakkeita 2,4 miljardin euron edestä.

– Omistusten siirto Vakeen avaa mahdollisuuden ulkopuoliselle taholle hankkia yhtiön osake-enemmistön ja vaarantaa yhtiön pitkäjänteisen kehittämisen. Nesteen henkilöstössä kasvaa huoli siitä, että Vaken perustaminen on vain välivaihe valtion omistuksen myynnissä, siis yksityistämisessä, henkilöstöryhmät toteavat tiedotteessaan.

Työntekijöiden edustajat vaativat, että valtion omistamissa yhtiöissä olevaa osaamista ja innovaatioita ei pidä myydä sijoittajille lyhytnäköisen voitontavoittelun nimissä.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut