Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kasvava väestö pakottaa kehittämään ruoantuotantoa

Tehokkaat parannuskeinot liittyvät ihmisten väliseen toimintaan.

Kuivilla alueilla puut auttavat maaperää sietämään vaikeita olosuhteita. Paimentolainen karjoineen Sudanin Gedarefissa. Olavi Luukkanen

Mia Rouvinen

Ruoan saatavuus ei ole koskaan ollut näin hyvä kuin nyt, vaikka maapallolla elää yli seitsemän miljardia ihmistä. Sen hintana on kasvava pula vedestä ja viljelysmaasta.

– Käytämme ruoantuotantoon 90 prosenttia kaikesta ihmisen käyttämästä vedestä ja 45 prosenttia maapinta-alasta. Niiden käyttöä ei voida enää merkittävästi lisätä. Kuitenkin maapallon väestön ennustetaan kasvavan kymmeneen miljardiin, toteaa Aalto-yliopiston Vesi ja kehitys -tutkimusryhmän apulaisprofessori Matti Kummu.

Tasaisemmin jakautuvasta ruoan saatavuudesta huolimatta isoissa osissa Afrikkaa ruokaa on yhä kriittisen vähän. Lisäksi kaikilla ei ole varaa ostaa ruokaa, vaikka sitä olisi saatavilla kansainvälisen kaupankäynnin ansiosta. Epävarmuutta tuo myös ilmastonmuutos.

Keinoja lisätä ruoan määrää lisäämättä veden tai maan käyttöä ovat Kummun mukaan muun muassa sadeveden varastoinnin ja kastelujärjestelmien parantaminen ja kasvisperäisen proteiinin suosiminen.

Tehostusta tuo myös hävikin vähentäminen tuotantoketjuissa. Yhtä yleispätevää ratkaisua ei kuitenkaan ole.

Ajatuspaja e2:n ruokaturvatutkija Kaisa Karttusen mukaa ruoantuotannon kestävyyttä voidaan parantaa esimerkiksi monimuotoisella viljelyllä.

– Se on kestävämpää kuin yhden lajin kasvatukseen keskittyminen.

Helsingin yliopiston emeritusprofessori Olavi Luukkanen korostaa puuston merkitystä ruoantuotannolle kuivilla maa-alueilla, kuten monissa osissa Afrikkaa.

– Kun viljelymaata suojellaan, puusto tulee takaisin. Vain harvoilla alueilla puita tarvitsee istuttaa. Puustoinen maa pysyy hedelmällisenä ja lisää maan kestävyyttä kuivuutta ja muita ulkoisia tekijöitä kohtaan.

Peltometsäviljely, jossa viljelysten välissä kasvaa puistomaisesti puita, tuottaa ruokaa, rehua ja polttoainetta. Luukkasen mukaan se on viljanviljelyä vanhempi tapa viljellä.

Tehokkaimmat tavat parantaa ruoantuotantoa liittyvät ihmisten väliseen toimintaan: johtamiseen politiikkaan, tasa-arvoon, koulutukseen ja yhteistyöhön.

– Politiikan muutos ja maankäyttö-oikeuksien antaminen paikallisille yhteisöille on ratkaisu kuivan maan maatalouteen monikäyttöisten puiden kasvatuksen lisäksi, Luukkanen sanoo.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut