Jyväskyläläinen Carita Harju saunoo jopa 5 kertaa viikossa

Carita Harju saunoo työkseen, mutta rentouttavinta kylpeminen on omassa kotisaunassa. Saunaan liittyy jonkinlainen pyhän kokemus.

Carita Harju saunomassa Revontulen telttasaunassa Hankasalmella. Tiina Hautamäki

Pia Tervoja

Sauna on suomalaisille läheinen asia, mutta harva saunoo ammatikseen, kuten jyväskyläinen Carita Harju. Hänelle kertyy jopa viisi viikoittaista saunakertaa.

Harju puhuu mieluummin saunaelämyksestä kuin saunomisesta. Termi liittyy Harjun perustamaan Sauna from Finland -yhdistyksen toimintaan. Yhdistys käy arvioimassa saunoja ja myöntää laatusertifikaatteja niille yritys- ja matkailukäytössä oleville saunoille, joissa toteutuu aito suomalainen saunaelämys.

– Sertifikaattia ei voi saada niin, että asiat esittää paperilla tai kurkistaa saunan ovelta, vaan saunaelämys pitää kokea. Siksi käymme saunomassa paikan päällä, yhdistyksen toiminnanjohtaja Harju toteaa.

Saunoissa arvioija pyrkii asettumaan asiakkaan ja vieläpä kansainvälisen asiakkaan asemaan. Ensimmäisenä tarkastetaan saunan turvallisuus ja ohjeistus. Aitoon saunakokemukseen kuuluu, että ennen saunaa juodaan riittävästi vettä ja löylyjen jälkeen vilvoitellaan. Ilman ohjeita voi käydä niin kuin eräälle kiinalaiselle, joka istui pukuhuoneessa luullen sitä saunaksi.

Kolmas tärkeä ulottuvuus on puhtaus.

– Tarkistamme aina esimerkiksi lauteiden aluset ja sen, saako lauteet nostettua pesun ajaksi ylös. Jokaisesta ihmisestä lähtee saunoessa likaa, joten kunnollinen siivous on tärkeää.

Harju toteaa, että liian monessa saunassa on pukukoppimeininki. Jo ovella haiskahtaa tunkkaiselle.

Jos puitteet ovat kunnossa, seuraavaksi huomion kohteena on elämyksellisyys. Millainen on löylyn kosteus, onko saunassa sopivan lämmin ja millainen on saunan tuoksu?

– Laadukkaassa saunaelämyksessä toteutuvat aitous, moniaistisuus, läsnäolo, rentoutuminen, puhtaus ja hyvinvointi. Näitä tarkastellaan ennen saunaa, saunassa ja saunan jälkeen.

Kutsuja tulee paljon

Yhdistykselle tulee usein erilaisia saunakutsuja. Kaikkiin saunoihin ei lähdetä, sillä yhdistys keskittyy yrityksiin, joiden liiketoiminnan ydintä sauna on.

Saunomiseen Harju ei usko silti kyllästyvänsä koskaan. Saunaan liittyy kiireettömyys ja jonkinlainen pyhän kokemus. Ei ihme, että metsäsuomalaiset ovat liittäneet saunan erilaisiin siirtymäriitteihin. Saunassa on synnytty ja pesty ruumiita. Myös morsiamet on kylvetetty.

Saunominen on liittynyt myös matkalle lähtöön ja kotiinpaluuseen. Myös Harju menee aina matkapäivien jälkeen kotisaunaan rentoutumaan.

– Omassa pihasaunassa saunominen on erityistä. Siellä voin olla rauhassa ilman työroolia.

Mutta kyllä hienoja elämyksiä saa myös ammatissa. Carita Harju kertoo olleensa testiasiakkaana Revontulen lomakeskuksessa, jossa ideoitiin saunapolkua. Saunojat kulkivat lyhtyjen kanssa ensin savusaunaan, sieltä rannassa olevaan telttasaunaan ja lopuksi Loitsusaunaan.

Toinen mieleen jäänyt kokemus on Lapista, jossa saunottiin jääsaunoissa.

– Olin niin kovassa flunssassa, että hyvä kun näin tai kuulin mitään. Jääsaunan kosteus oli tervehdyttävää.

Harju naurahtaa, että on tartuttanut saunainnostuksen myös lähipiiriinsä. Sukulaiset ja ystävät kertovat herkästi omista saunakokemuksistaan.

Ja oma viisivuotiaskin on hurja saunoja.

– Vein hänet ensimmäisen kerran saunaan vauvana, joten saunominen on aina kuulunut hänen elämäänsä.

Juttua korjattu 31.5.2017 kello 17:20. Harju saunoo 5, eikä 15 kertaa viikossa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut