Rakennusalan ammattilaiset pitävät kuntotarkastuksia epäluotettavina

Kuntotarkastukset yleistyvät, mutta tarkastuksen voi tehdä kuka tahansa, eikä tarkastaja joudu vastuuseen virheistään.

Asuntojen kuntotarkastuksissa käytetään aistien lisäksi teknisiä apuvälineitä. Heikki Pölönen

Mia Rouvinen

Kuntotarkastusta on suositeltu tehtäväksi etenkin omakotitalokauppojen yhteydessä pian toistakymmentä vuotta. Moni haluaa ammattilaisen arvion mahdollisen tulevan kotinsa kunnosta, ja osan ostajista se on jo pakko hankkia: pankki voi edellyttää kuntotarkastuksen teettämistä ennen asuntolainan myöntämistä.

Kuntotarkastuksen tarkoitus on antaa sekä myyjälle että ostajalle arvio talon kunnosta ja mahdollisista korjaustarpeista. Ajatus on hyvä – paitsi että rakennusalan ammattilaiset pitävät tarkastuksia epäluotettavina kunnon ja arvon mittareina.

Yksi syy tähän on se, että kuntotarkastuksen voi tehdä periaatteessa kuka tahansa, joka kokee olevansa siihen pystyvä. Toimintaa ei säädellä laissa, eikä tarkastajille ole pätevyysvaatimuksia.

Alan tutkintoja on olemassa, mutta mikään ei velvoita valitsemaan tutkinnon suorittanutta tarkastajaa.

– Laki ei edellytä kuntotarkastusta. Jos rahoituslaitos vaatii sen vakuuden takia, huomiota pitäisi kiinnittää raportin laatuun, sanoo Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja ja rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan ammattitaidottomasti tehty kuntotarkastus voi antaa virheellisen kuvan talon kunnosta ja aiheuttaa myös turhia korjauksia.

Tarkastaja ei ole taloudellisesti vastuussa, jos kohteesta myöhemmin löytyykin jokin raportissa mainitsematon vika. Vastuussa on myyjä.

Toinen syy epäluotettavuuteen on itse kuntotarkastus: perustarkastus tehdään pinnallisesti ja aistinvaraisesti.

– Tarkastus ei takaa kohteen kuntoa, sillä viat ovat yleensä piileviä eli rakenteiden alla tai sisällä. Valtaosa ongelmista liittyy kosteuteen ja nimenomaan maakosteuteen, sanoo tavarantarkastaja ja rakennusinsinööri Kari Kaltiainen insinööritoimisto K-Insinööreistä.

Piilevät viat ovat juuri niitä, joista yleensä riidellään ostajan ja myyjän kesken myöhemmin jopa oikeudessa asti.

Hannele Rämö pitää ongelmallisena myös sitä, ettei kuntotarkastusraporteista käy ilmi hajuhavainnot, vaikka outo mummolanhaju voi olla merkki ongelmista.

Paremman arvion kiinteistöstä voi saada teettämällä kuntotutkimuksen, jossa avataan rakenteita. Se maksaa tuhansia euroja.

– Kuntotutkimus kannattaa teettää pitkään alalla olleella ammattilaisella, joka tuntee kohteen rakennusajalle tyypilliset ongelmat ja osaa siksi avata rakenteita oikeasta kohtaa, Kaltiainen sanoo.

Omakotitalon kuntotarkastus maksaa noin 800–1 500 euroa. Jos on teettämässä kuntotarkastusta, tarkastajan pätevyyteen ja työkokemukseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Virallisesta pätevyydestä kertoo muun muassa asuntokaupan kuntotarkastajan tutkinto eli AKK-tutkinto sekä kuntoarvioijan PKA-tutkinto. Myös keskuskauppakamarin hyväksytyt tavarantarkastajat (HTT) voivat tehdä kuntoarvioita.

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon tulee vuosittain noin 30 yhteydenottoa kuntotarkastuksista. Yleisin syy on se, että ostajaehdokas on osallistunut ennen virallista kauppaa tehtävän tarkastuksen kuluihin, mutta kauppa on jäänyt toteutumatta. Varsinaiset riidat käsittelee kuluttajariitalautakunta, ei virasto.

– Ostajan ja myyjän kannattaa sopia etukäteen, miten kulut jaetaan, jos kauppaa ei synnykään. Kuntotarkastusta tilatessa kannattaa tutustua etukäteen siihen, mitä se sisältää ja miettiä, tuoko se sellaista lisätietoa, mistä on itselle hyötyä, kuluttajaoikeusneuvoja Raija Marttala vinkkaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut