Tuubeja tarjolla

Metsästäjät ovat innostuneet sorsien keinopesien rakentamisesta. Tuubeista on saatu hyviä kokemuksia.

Kaipolan sataman lähellä nököttää mukavannäköinen yksiö komealla järvimaisemalla. Asunto on vielä vapaana, sillä se valmistui vasta tälle sesongille.

Kyseessä on heinäsorsille tarkoitettu keinopesä, jonka paikallinen metsästysseura Arvajan metsämiehet ry rakensi kevätpuhteina. Metsästäjät urakoivat yhden iltapäivän aikana kaikkiaan 12 muutakin pesää, jotka sijoitettiin Kaipola–Arvaja-akselille.

– Muistan hyvin, kun 1980-luvulla ja vielä 1990-luvullakin tällä alueella oli paljon heinäsorsia, mutta nyt tilanne on aivan toinen. Lähdimme kokeilemaan keinopesiä, koska olimme kuulleet niistä hyvää palautetta, kertoo Ossi Mylläri.

Keinopesä tai ”tuubi” antaa linnuille pesinnän ajaksi suojaa. Ossi Myllärin mukaan pesimisen onnistumisprosentti on niissä huomattavasti parempi kuin luonnonpesissä.

– Pienpetojen määrä on kasvanut valtavasti, mikä on vaikuttanut sorsakantojen määriin. Sorsanpesän pahin vihollinen on minkki, koska se pääsee uimaan pesälle. Myös supikoirat ja varikset ryöstelevät pesiä.

Tekopesä nostetaan noin metrin tai kahden korkeuteen veden pinnasta. Tolpan materiaaliksi kannattaa valita metalli, ettei minkki pääse kiipeämään sitä pitkin.

Jos jalakset tehdään puusta niin sanotulla sahapukkimallilla, jalkoihin voi rakentaa nousuesteet muovista tai pellistä.

– Varis ei mene mielellään pitkään putkeen. Tuubin suuaukkoon ja katolle voi silti vielä laittaa esteeksi teräspiikkejä, Mylläri sanoo.

Tekopesän rakentaminen ei vaadi nikkarikurssin käymistä vaan onnistuu jokaiselta. Arvajan metsästäjät käyttivät rakennusaineena tavallista vihreää puutarhaverkkoa, joka kiepautettiin rullalle.

Rullan päälle laitettiin kerros paikallisten maanviljelijöiden lahjoittamaa heinää. Heinäkerroksen päälle tuli vielä toinen kerros verkkoa.

Valmis tuubi kiinnitettiin nippusiteillä alustaan kiinni.

– Tuubin päälle voi tehdä katonkin, mutta ei se vesilintu kovin paljon vettä pelkää, Ossi Mylläri hymyilee.

Noin metrinen keinopesä sijoitetaan rannan suuntaisesti ja mielellään suojaiseen paikkaan esimerkiksi kaislikon keskelle. Pesän molempien suuaukkojen alla tulisi olla parisen metriä avovettä.

– Sorsa ei lennä suoraan pesään, vaan laskeutuu pesän viereen ja hypähtää siitä pesään.

Keinopesää täytyy muistaa huoltaa vuosittain. Se on suhteellisen nopea toimitus. Avataan vain päällimmäinen verkkokerros ja vaihdetaan heinät kokonaan tai lisätään uutta heinää.

Nähtäväksi jää, saako Kaipolan uunituore pesä asukkaita vielä tänä keväänä. Ossi Myllärin mukaan sorsat saattavat ensimmäisen kevään ajan tutustua luksusmajoitukseen ja varata sen käyttöönsä vasta seuraavana vuonna.

Olipa tilanne mikä tahansa, sorsanmetsästys alkaa joka tapauksessa jälleen elokuussa.

Tänä vuonna Arvajan metsämiehet saanevat joukkoonsa uuden tulokkaan. Ossi Myllärin naisystävä Piia Niemelä on harrastanut nuorena metsästystä ja on nyt palaamassa harrastuksen pariin välivuosien jälkeen.

– Jos saan suoritettua metsästäjätutkinnon, niin lähden syksyllä lintumetsälle, Niemelä suunnittelee.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut