Huomisen kaupunki heräilee

Valencia on suotta jäänyt Barcelonan ja Madridin varjoon.

Futuristinen taide- ja tiedekeskus on suosittu kuvauspaikka. Kannattaa muistaa ladata kännykkään virtaa, sillä harvoin pääsee napsimaan selfieitä yhtä hienoissa puitteissa. Mervi Varonen

Teksti ja kuvat: Mervi Varonen

Tomorrowland on tulevaisuuteen kurottava amerikkalainen toimintaelokuva, josta ei tullut isoa hittiä vuonna 2015. Ei, vaikka pääosassa seikkailee tähtinäyttelijä George Clooney. Filmin espanjalainen kuvauspaikka on menestynyt paremmin. Se on Valencian suosituin turistikohde nimeltään Ciutat de les Arts i les Ciéncies eli CAC, taiteiden ja tieteiden kaupunki.

Mahtipontinen nimi antaa vastinetta. Olin nähnyt kuvia kohteesta, mutta vasta paikan päällä selvisi, kuinka massiivinen ja jännittävä kokonaisuus on. Scificity leviää kahden kilometrin pituiselle alueelle entisen Turia-joen kuivattuun uomaan.

Viisi vaikuttavannäköistä rakennusta ruokkivat katsojan mielikuvitusta. Yksi tuijottaa tulijaa kuin jättiläissilmä, toinen piirtyy taivaalle kuin valtava valaan luuranko, kolmas näyttää avaruusalukselta. Turisti voi hyvin kuvitella itsensä Clooneyn käsikynkkään Valencian pikkuplaneetalle.

CAC-keskuksen rakentaminen alkoi vuonna 1994. Hankkeen pääarkkitehti oli valencialainen Santiago Calatrava. Ensimmäisenä valmistui elokuvateatteri-planetaario, jota seurasivat tiedemuseo, konsertti-oopperatalo ja Euroopan suurimmaksi mainostettu akvaario. Viimeisimpänä avattiin tapahtumakeskus Agora vuonna 2009.

Vaikka tiede tai taide ei kiinnostaisi, kannattaa turistin jalkautua tutkimaan ulkoalueita. Se ei maksa mitään, elleivät alueen kahvilat ja ravintolat houkuta tankkaamaan. Kassan kautta joutuu menemään vasta sitten, jos tutustuu esimerkiksi museon laajaan näyttelytarjontaan.

Myönnän, että en kiljunut innosta saatuani ilmaisen lehdistölipun tiedemuseoon. Olen enemmän taiteeseen kallellaan, mutta onneksi uteliaisuus vei voiton.

Museo oli kiva kokemus, ei ollenkaan tylsä. Tiede on hauskaa, kun on lupa tarttua, tunnustella ja testata. Sen todistivat koululaisryhmät, jotka kirmailivat dinosaurusten ympärillä ja seniorit, jotka tiirailivat kaukoputkiin avaruusosastolla. Perheen pienimmille oli omat peuhupaikkansa. Museo on sadepäivän kuiva pelastus ja hellepäivän viileä helpotus.

Vaikka sisällä oli yltäkyllin nähtävää, viihdyin eniten ulkona kävelemässä. Vesialtaat, näköalapaikat ja puistot antavat miellyttävän hengähdystauon kaupungin hälinästä.

Jos jalat alkavat väsyä, voi hypätä alueella kulkevan minijunan kyytiin. Myös polkupyörä on kätevä ja suositeltava kulkupeli, jolla voi polkaista vaikkapa kahdeksan kilometriä pitkän Turia-joen kauniin puistoalueen läpi.

Pyöriä voi vuokrata itsenäiseen ajeluun, mutta mukavaa on myös ajella oppaan johdolla ja kuunnella tarinoita Valenciasta. Kolmen tunnin kierroksen aikana ehtii nähdä sopivan palasen kaupunkia ilman kiirettä. Esimerkiksi Valencia Bike Tour järjestää pyöräretkiä joka päivä hintaan 25 euroa per pää ja pyörä.

Kävellen tai pyörällä, turisti uupuu helposti ilman energialatausta. Pikapuhtia saa paikallisesta horchata-juomasta, jota myydään kaduilla, kuppiloissa ja kaupoissa. Se on alkoholiton, laktoositon ja gluteeniton mantelimaitomainen juoma, jota saa kylmän kupposen noin kolmella eurolla. Versioita on monia. Omani oli aitoa lähiluomua, Carmen-rouvan kärrystä ostettua ja maailman parasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.