Huijattiinko minua, kun autostani ei löydy valmistusvuotta

Moottoriajoneuvojen valmistajat käyttävät yhtenäistä VIN-koodia, josta voi aina tutkia myös auton iän.

Autosta löytyvässä valmistenumerossa eli VIN-koodissa on 17 numeroa/kirjainta. Niistä kymmenes merkitsee valmistusvuotta. Tässä tapauksessa se on H eli valmistusvuosi on 2017. Timo Nieminen

Timo Nieminen

Alkuviikon lukijakysymys sisältää myös söpön syytöksen autotoimitukselle. Sähköpostiviesti on kokonaisuudessaan tässä:

"Väititte taannoin yhdessä jutussa, että jokaisesta autosta löytyy valmistenumero ja siitä valmistusvuosi. Huijasitteko minua, sillä tärväsin varttitunnin kallista eläkeläisen aikaa omaa autoani kierrellen eikä mitään löytynyt."

Keskisuomalaisen autotoimitus pahoittelee arvokkaan 15-minuuttisen tuhrautumista, mutta kyllä se niin sanottu VIN-koodi siellä autossa töröttää – jopa monessa paikassa.

Nykyautoista VIN-koodi löytyy yleensä helpoimmin, kun menee auton ulkopuolelle tuijottamaan tuulilasin alalaitaa kuljettajan puolelta. Jossakin kohti kojelautaan upotettuna pilkistää useimmissa autoissa melko huomaamaton 17-merkkinen numero- ja kirjainyhdistelmä.

Kaikilla koodin kirjaimilla ja numeroilla on merkityksensä, mutta lukijan kysymän valmistusvuoden paljastaa 10. merkki.

Vuonna 2010 valmistusvuoden merkintä lähti aakkosissa uudelle kierrokselle A-kirjaimesta. Vuonna 2011 valmistetuneessa autossa kymmenes merkki on siis B ja niin edelleen. Tänä vuonna mennään H:ssa. Vuosina 2001–2009 valmistusvuotta osoittivat numerot yhdestä yhdeksään.

Yhtenäinen VIN-koodi on ollut ajoneuvoissa käytössä 1980-luvun alusta lähtien. Koodin on löydyttävä autosta, sillä rekisterinumero ei välttämättä seuraa autoa koko sen elinkaaren ajan, mutta VIN on ja pysyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.