Käytetyn moottoripyörän ostajalle iski joulu

Kysynnän ja tarjonnan laki on painanut tuhatkuutioisten käytettyjen pyörien hinnat mataliksi.

Käytetyt perusmatkapyörät käyvät moottoripyöräkauppiaan mukaan Keski-Suomessa melko hyvin kaupaksi, sporttipyörien kysyntä on nihkeää. Harri Blomqvist

Timo Nieminen

Tuttu vinkkimies pölähti autotoimitukseen. Moottoripyöräharrastuksesta vuosia sitten luopunut, viisikymppinen mies intoili palaavansa prätkien pariin yksinkertaisesta syystä.

– Noin tuhatkuutioista käytettyä, mutta suhteellisen hyväkuntoista moottoripyörää ei ole Suomessa koskaan saanut yhtä edullisesti kuin nyt. Ihan pakko nousta taas ensi kesänä prätkän selkään, kun jo parilla tonnilla saa todella hyvän yksilön, opasti jyväskyläläinen herrasmies.

Pikainen katselmus internetissä paljasti, että esimerkiksi Keski-Suomessa on paljon isoja käytettyjä pyöriä kaupan. Hintataso näyttäisi edellisiltä vuosilta pudonneen.

Kysytään vielä alan ammattilaiselta. Mikä oikeasti on käytettyjen pyörien hintataso tällä hetkellä, Bike Forum Oy:n toimitusjohtaja Sebastian Alatalo?

– Vinkkimiehenne on ainakin osittain oikeassa. Kun rekisterissä olevien pyörien määrä Suomessa on koko ajan noussut, mutta aktiivisten harrastajien määrä vakiintunut 50 000–80 000 motoristin paikkeille, myytävää on paljon. Ja hinnat tietysti määrittelee kysynnän ja tarjonnan laki, joten tietyntyyppisissä pyörissä on nyt ostajan markkinat, sanoo Alatalo.

Viime vuoden lopussa Suomessa oli rekisterissä 264 186 moottoripyörää. Se tarkoittaa, että halleissa ja talleissa seisoo paljon pyöriä, joita ei käytetä lainkaan tai niitä vain ulkoilutetaan muutaman kerran kesässä.

Alatalo kuitenkin muistuttaa, että satumaisten löytöjen tekeminen ei ole helppoa.

– Vaihdossa tulleet noin tuhatkuutioiset perusmatkapyörät ja katuendurot viedään alan liikkeistä melko nopeasti. Vaikka uusien pyörien kauppa yskii, hyväkuntoisten käytettyjen etsijöitä on aina liikkeellä, Alatalo toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.