Moottorikelkkoja myydään Suomessa enemmän kuin moottoripyöriä

Etelä-Suomi on traktorimönkijöiden vahvaa aluetta.

Harri Blomqvist

Keski-Suomen talvet ovat olleet parina viime vuonna surkeita. Lunta on tullut vähän, hiihtämisessä eivät liisterikelit innosta. Moottorikelkkailijoille ei metsissä ole tarpeeksi lunta ja huono jäätilanne estää kelkka-ajelut Päijänteellä. Etelä-Suomessa ei ole lunta tämänkään vertaa.

Kuitenkin Trafin tilastojen mukaan moottorikelkat päihittivät ensirekisteröintien määrässä moottoripyörät Suomessa. Moottorikelkkoja myytiin viime vuonna 3 388 kappaletta, kun uusien moottoripyörien määrä jäi 3 107 kappaleeseen. Vertailun vuoksi mopoja rekisteröitiin vuonna 2016 kaikkiaan 5 575 kappaletta, traktoreita 7 526 ja henkilöautoja 118 998.

Kun verrataan kaikkia rekisterissä olevia ajoneuvoja, ovat moottoripyörät reilusti moottorikelkkoja edellä. Moottoripyöriä oli vuoden 2016 lopulla rekisterissä peräti 264 186 kappaletta ja moottorikelkkoja 146 056.

Mopot päihittävät molemmat, niitä oli rekisterissä 323 854 kappaletta ja traktoreita yli 420 000. Keski-Suomen rekisteröintitilastot kertovat, että meillä on moottoripyöriä tuplasti sen mitä moottorikelkkoja. Mopojen suuri määrä on yllätys.

Mönkijöiden määrää on vaikea arvioida, koska maastomönkijöitä ei tarvitse rekisteröidä, määrän arvioidaan kuitenkin olevan koko Suomessa noin 100 000.

Katso video kun toimittaja nauttii mönkijällä ajosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.