Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liikennepistokokeen tyrmäävä tulos: sadasta vain 24 toimi lain mukaan

Pistokoe Jyväskylän liikenteessä paljasti, että tieliikennelakia ei joko tunneta tai siitä ei piitata. 

Autotoimituksen viime viikon pistokoe stop-merkin noudattamisesta Jyväskylässä ihmetytti monia. Sadasta autosta joka toinen pyyhkäisi stop-merkin ohi pysähtymättä.

Tämän viikon pistokokeemme aihe oli suuntamerkin näyttäminen ajokaistaa vaihdettaessa.

Perjantai-iltapäivän pikainen testi teki tarkkailutiimimme suoraan sanottuna surulliseksi.

Seurasimme sadan auton kaistanvaihdon, kun Seppäläntie levenee ennen Ahjokadun risteystä kaksikaistaiseksi keskustan suuntaan mentäessä. Oikeanpuoleinen kaista jatkuu suoraan, mutta esimerkiksi Vaajakosken tai Tampereen suuntaan tahtovien on ensin ylitettävä kaistaviivat päästäkseen vasemmalle kaistalle. Vaikka tie oli hieman luminen, kaistaviivat näkyivät selvästi.

Sadasta kaistanvaihtajasta 24 näytti suuntamerkkiä. Noin kolme neljäsosaa ei siis piitannut tieliikennelain 35. pykälästä tuon taivaallista.

Tulos oli käsittämätön, käytetäänpä mittarina maalaisjärkeä tai Richterin asteikkoa tai ihan mitä tahansa.

Muistutuksena täten tieliikennelain 35. pykälän alku eli tärkein osa:

Ajoneuvon kuljettajan, joka aikoo lähteä liikkeelle tien reunasta, kääntyä risteyksessä tai tiellä taikka vaihtaa ajokaistaa tai muuten siirtää ajoneuvoa sivusuunnassa, on muiden varoittamiseksi annettava merkki suunnanosoittimella tai, jollei ajoneuvossa ole sellaista, muulla näkyvällä tavalla.