Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuret ikäluokat hoitivat itselleen muhkeat työeläkkeet – nuoret maksavat, mutta kuinka kauan?

Toimittaja Jari Hanskan mielestä sukupolvet ovat eriarvoisessa asemassa.

Toimittaja, kirjailija ja käsikirjoittaja Jari Hanska on viime aikoina perehtynyt eläkejärjestelmään. Hänen mielestään on väärin, ettei nykyisistä työeläkkeistä leikata, kun kaikesta muustakin leikataan.

Sukupolvet on Hanskan mielestä eriarvoisessa asemassa. Suuret ikäluokat ovat luoneet itselleen työeläkelait, jotka takaavat heille anteliaat eläkkeet.

– Anteliaat siinä mielessä, että he ovat maksaneet työeläkkeistään etukäteen vain pienen osan. Nuoremmat maksavat paljon enemmän työeläkemaksuja mutta saavat niille tulevaisuudessa vähemmän vastinetta, Hanska sanoo.

Yhteiskuntarauhan vuoksi pitäisikin leikata myös nykyisiä työeläkkeitä, Hanska painottaa. Sen sijaan kansaneläkkeiden tasoa pitäisi nostaa, jos eläkkeitä halutaan parantaa.

– Veikkaan, että tämän vuoden alussa voimaan tullut eläkeuudistus ei ole kauan voimassa. Kun työeläkemaksut eivät riitä nykyisten eläkkeitten aksuun ja rahastot tuottavat huonosti, poliittiset paineet paketin avaamiseen kasvavat.

Hanska on kirjoittanut eläkejärjestelmästä toimittaja Teemu Muhosen kanssa Eläketurma-kirjan, joka ilmestyi viime syksynä.

– Aihe on hankala, sillä meillä on myös paljon pienituloisisa eläkeläisiä. Mutta kasvava joukko saa erittäin hyviä eläkkeitä. Toissa vuonna jo satatuhatta suomalaista nosi yli 3 000 euron eläkettä. Lähihoitaja siis tienaa vähemmän kuin moni eläkeläinen.

Hanskan mielestä nykyinen eläkejärjestelmä on tärkeä syy kestävyysvajeelle ja rahapulalle.

Julkisten menojen kasvusta kolmasosa johtuu eläkkeistä. Kymmenen viime vuoden aikana eläkeläisten määrä on kasvanut kymmenellä prosentilla, mutta eläkemenot ovat puolitoistakertaistuneet. Eläkkeisiin menee nyt 29 miljardia euroa vuodessa – ja rahat kerätään lähes kokonaan työssäkäyvien eläkemaksuilla.

– 1980-luvulla puhuttiin vielä uhkaavasta eläkepommista, mutta sitten termi unohtui. Pommista ei kuitenkaan tullut suutaria. Alettiin vain puhua kestävyysvajeesta ja laatia leikkauslistoja.